Fiókarekord parlagi sasoknál

2021. június 22. 07:31 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei a napokban végzik a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését az Igazgatóság teljes működési területén.

A közelmúltban a Dévaványai-Ecsegi puszták részterületen és közvetlen környezetében zajlott a felmérés.

Az egyik régóta ismert revírben – a szakemberek legnagyobb meglepetésére – az ott költő parlagi sas pár fészkében négy élő és egészséges fiókát találtak, ilyenre nem volt eddig példa hazákban.

A világon is csak néhány olyan esetet jegyeztek fel eddig, amikor parlagi sasok fészekalja négy tojásból vagy négy fiókából állt volna, de a szakemberek tudomása szerint négy fióka kirepülését még nem bizonyították. Az elkövetkező egy hónapban kiderül, hogy ez a saspár világrekorder lesz-e.

A felmérés során végül összesen öt fészekben, mintegy 12 fiókát sikerült a szakembereknek megjelölniük. A 4,5-6 hetes korú madarak egyik lábára fém ornitológiai gyűrű, a másikra színes gyűrű került.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Jutott és maradt is? - Így alakult az idei turizmus

Több vendég kevesebb vendégéjszakát töltött el októberben a kereskedelmi szálláshelyeken, ahol eltérően alakult a belföldi és külföldi forgalom. A belföldi vendégek száma ugyanis 17 százalékkal csökkent, miközben a külföldieké 27 százalékkal emelkedett. Széchenyi Pihenőkártyából az egy évvel korábbinál 28 százalékkal kevesebb árbevétel származott, miután 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok a szálláshelyeken – derül ki a KSH mai gyorsjelentéséből.
10:12
FEL