Fiókarekord parlagi sasoknál

2021. június 22. 07:31 | behir.hu

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei a napokban végzik a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését az Igazgatóság teljes működési területén.

A közelmúltban a Dévaványai-Ecsegi puszták részterületen és közvetlen környezetében zajlott a felmérés.

Az egyik régóta ismert revírben – a szakemberek legnagyobb meglepetésére – az ott költő parlagi sas pár fészkében négy élő és egészséges fiókát találtak, ilyenre nem volt eddig példa hazákban.

A világon is csak néhány olyan esetet jegyeztek fel eddig, amikor parlagi sasok fészekalja négy tojásból vagy négy fiókából állt volna, de a szakemberek tudomása szerint négy fióka kirepülését még nem bizonyították. Az elkövetkező egy hónapban kiderül, hogy ez a saspár világrekorder lesz-e.

A felmérés során végül összesen öt fészekben, mintegy 12 fiókát sikerült a szakembereknek megjelölniük. A 4,5-6 hetes korú madarak egyik lábára fém ornitológiai gyűrű, a másikra színes gyűrű került.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeztek Békéscsabán

Az 1947. április 12. és 1949. június 5. között a Felvidékről kitelepített magyarokról emlékezett meg Békéscsaba önkormányzata pénteken délután a városházán. Akkoriban Békéscsabára közel 500 felvidéki magyar család érkezett, akik a vármegyeszékhelyen és a környező tanyavilágban kezdtek új életet.
17:37
FEL