Őszre elkészülhet a városi sportcsarnok modernizálása

2020. június 19. 16:11 | Papp Ádám Sándor

Gőzerővel zajlik a csabai sportélet jelenlegi legnagyobb beruházása, a Békéscsabai Városi Sportcsarnok modernizálása. A kivitelezők a tervek szerint szinte mindent renoválnak. A ma már korszerűtlennek mondható létesítmény közel 900 millió forintból újul meg.

A Sportok Háza projektben zajló átalakítás idén januárban kezdődött el. A szakemberek az elmúlt hónapokban a sportcsarnok helyiségeinek elbontásán dolgoztak.

Az első ütemben szerepelt többek között az irodák, a vizesblokkok, az öltözők és a hotel szobák rekonstrukciója, amelyet májusban a küzdőtér átalakítása követett volna. A koronavírus-járvány miatt azonban hamarabb véget értek a bajnokságok, így a kivitelező is korábban elkezdhette a küzdőtér lebontását.

Békéscsaba alpolgármestere elmondta: az 1988-ban átadott sportcsarnok a város sportéletének meghatározó helyszíne volt a korábbi években. Varga Tamás kiemelte: fontos volt, hogy a Békéscsabát képviselő profi sportolók modern körülmények között dolgozhassanak és a kilátogató nézők is komfortosan érezzék magukat.

– Ez egy olyan sportberuházás, amely már régóta váratott magára, hiszen a több, mint 30 éve itt álló és kedvelt sportaréna több elemére is ráfért a korszerűsítés. Minderre a Sportok Háza program ad lehetőséget és az azon keresztül biztosított közel 900 millió forintos támogatási keretösszeg – részletezte az alpolgármester.

A sportcsarnok adott otthont többek között az Extraligában és európai porondon szereplő Békéscsabai Röplabda Sportegyesület, illetve az NB I-es Előre NKSE hazai mérkőzéseinek, de több alkalommal egyéb sportrendezvényeknek is. Baran Ádám, a BRSE elnöke elmondta: a létesítmény az elmúlt években nem felelt már meg a kor követelményeinek.

– Egy nemzetközi kupamérkőzés megrendezésekor az Európai Röplabda Szövetség nagyon szigorú ellenőröket küld és az elmúlt időszakban volt néhány olyan eset, amelyet jelenteniük kellett. Az ellenőr írt egy feljegyzést arról, hogy mi az, ami nem felel meg a szabványnak és arra kértek bennünket, ha a következő szezonban nemzetközi kupamérkőzéseket akarunk rendezni, akkor haladéktalanul javítsuk ki a hibákat – ecsetelte a klubelnök. 

A sportágaknak megfelelő, minősített parkettarendszert helyeznek el a sportcsarnok kűzdőterén – tájékoztatott a kivitelező cég projektvezetője. Molnár Ferenc úgy fogalmazott, hogy az előkészítési folyamatot követően elkezdődhet a küzdőtéren a szintkiegyenlítés és a parketta lehelyezése is.

– Ez a parkettarendszer annyiban különbözik a többitől, hogy mivel elég nagy a szintkülönbség a régi beton és a pályát körülölelő rész között, egy szintezhető parkettarendszert kap majd. Ez a későbbiekben nem lesz szintezhető, a kivitelezéskor egy szintezhető rendszert teszünk alá és azt követően kapja meg a sportburkolatot – emelte ki a projektvezető.

Arról is beszélt, hogy jelenleg a lelátók műgyantázása és a székek, korlátok újrafestése zajlik. Molnár Ferenc hozzátette: a sportcsarnok teljes felújítása terveik szerint még ősszel befejeződhet.

További programok »

FEL