Osváth Richárd ezüstérmes, Pálos Péter és Tóth Tamás bronzérmes a paralimpián

2016. szeptember 13. 04:49 | Mikóczy Erika

A paralimpia hétfői napján Osváth Richárd ezüstérmet szerzett a kerekesszékes vívóknál, az asztaliteniszező Pálos Péter bronzérmes lett és Tóth Tamás úszó s bronzérmet nyert 100 méteres gyorsúszó számában.

Osváth Richárd ezüstérmet szerzett a kerekesszékes vívók A sérültségi kategóriájának kard egyéni versenyében a riói paralimpia hétfői versenynapján. A Törekvés SE 31 éves vívója egész nap remekül teljesített, a hatos csoportjában három győzelemmel és két vereséggel lépett tovább a legjobb nyolc közé, ahol 15-10-re verte a francia Ludovic Lemoine-t.

Az elődöntőben az a görög Vaszileiosz Ntunisz következett, aki veretlenül zárta a csoportkört, többek között Osváthot is 5-2-re megverte. Sikerült a visszavágás, az újabb meccs 15-12-vel végződött, így a magyar vívó bekerült a döntőbe. A fináléban az ukrán Andrij Demcsuk volt az ellenfél, aki klasszis kardvívónak számít. A hírét igazolta is, ugyanis nagyon gyorsan és magabiztosan 15-8-ra nyert, így Osváth a második helyen végzett. Osváthé a magyar küldöttség ötödik érme, egyben a harmadik ezüst.

Az asztaliteniszező Pálos Péter (S11) bronzérmet szerzett a riói paralimpia hétfői versenynapján. Az enyhén értelmi fogyatékos kategória londoni bajnoka a dél-koreai Kim Dzsi Tae ellen játszott, s 38 perc alatt 3-2-re nyert. A BVSC 31 éves játékosa a riói paralimpiai küldöttség hatodik érmét szerezte: három ezüst mellett ez a harmadik bronz.

A finálé után meglehetősen csalódottan nyilatkozott az M5 televíziónak és kijelentette: talán élete legrosszabb játékát produkálta: "Kicsit jobban akartam, ez csak a szív diadala volt".
Pálos végül hozzátette: sajnálja, hogy a nehezebbik ágra került, mert kis szerencsével második helyen is végezhetett volna, de "egy rossz szavam nem lehet, mert éremért jöttem és az megvan".

Tóth Tamás szintén bronzérmet nyert az S9-es sérültségi kategória 100 méteres gyorsúszó számában a riói paralimpia hétfői versenynapján. A szám másik magyarja, Sors Tamás hatodik lett a döntőben. Tóth négy éve, Londonban két ezüstérmet is szerzett, az egyiket ebben a számban. A délelőtti előfutamból a holtversenyes második idővel jutott be az esti döntőbe, ahol 50 méternél még elsőként fordult, de aztán két ausztrál riválisa megelőzte.

A 24 éves Tóth Tamás a magyar küldöttség hetedik érmét gyűjtötte be Rióban, három ezüst mellett ez a negyedik bronz.

Forrás: MTI

MTI fotók: Koszticsák Szilárd

FEL