Örvendetesen nőtt a parlagi pityerek száma

2019. augusztus 12. 16:37 | behir

A korábbi években csupán egy-egy pár parlagi pityer költött a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Idén azonban legalább öt pár nevelte fel itt fiókáit.

Ez a karcsú testalkatú énekesmadár a pusztai életközösség jellegzetes és fontos eleme. A pacsirtához hasonlóan rendszeresen és ütemesen hallatja mással össze nem téveszthető hangját. A földön fészkel, a nyílt vegetációhoz kötődik.
 
A Csanádi pusztákon a tavaly őszi időjárás miatt, a visszagyepesítés alatt álló területek növényzete nem tudott mindenütt záródni, s az így kialakult üres foltok kiváló fészkelőhelyet kínáltak a pityereknek. Heteken át sűrűn hallották a hangjukat, s bár számukat nem tudták pontosan megállapítani, annyi bizonyos, hogy legalább öt pár költött a területen.
 
Más fajokhoz hasonlóan, az intenzív mezőgazdasági művelés miatt a pityerek száma is jelentősen visszaesett az elmúlt évtizedekben. Ma már nem tekinthető általánosan elterjedt madárnak. Az alföldi élőhelyhez kötődik, vegyszermentes közegben érzi jól magát.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
 

További programok »

FEL