Országos Playback Színházi Találkozó Békéscsabán

Nincs előre megírt darab, a nézők történe­teit mutatják be a színpadon.

Július 1-3-án Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központ ad otthont az Országos Playback Színházi Találkozónak. A találkozó előadásai nyitottak, azokra a közönséget is várják.

A playback visszajátszást jelent; ebben a színházi formában nincs előre megírt darab, az előadáson a jelenlévő nézők aktuálisan elmondott történe­teit jelenítik meg, játsszák vissza a színpadon. A társulatok nevükben néha a playback he­lyett a rögtönzés vagy az improvizáció szó valamelyik alakját használják.

Az országban több playback színházi társulat működik. Békéscsabán 2001 óta őrzik a playback színházak hagyományát. Akkor a Villanások Mentális Színház hozta el a közös játék erejét, majd 2004-ben két tagja kezdeményezésével létrejött a Sorsfonó Műhely, ahová közös alkotásra hívták az érdeklődőket. 2007-ben a MI-ÉRTÜNK Egyesületben, középiskolás kortárssegítő diákok csoportjából megalakult az Élményszínház, 2008-ban a Sorsfonó Önismereti Egyesület, majd 2013-ban a felnőttek Sorsfonó Társulata. A közönség – nekik köszönhetően – az iskolákban, rendezvényeken, művelődési házakban már többször találkozhatott a playback színházzal Békéscsabán.

Most pedig, július 1-je és 3-a között a playback művelőinek színe-java látogat el Békéscsabára. A Novák Magdolna elnök vezetésével működő Sorsfonó Önismereti Egyesület meghívására itt adnak egymásnak randevút az ország különböző pontjairól érkező társulatok. A Sorsfonó Társulat, a Villanások Mentális Színház és az Élményszínház mellett itt lesz társulati szinten vagy a tagok szintjén a Még 1 Mesét Akciócsoport, az Álomszínház, az Áttűnések Improvizációs Színház, a Fórum Színház, a Pszínház, a Kavicsok, a Fabulatórium Playback Színház, a pécsi Playback Színház, a budapesti RögSzí mint Üveggyöngyjáték a Józan Babák Klub Playback-színháza, a FineArt Playback Group, a Magmakamra Műhely, az EgoSzisztéma Commpany és a Pepita Társulat.

A műhelymunkák során olyan szakemberekkel találkozhatnak a résztvevők, mint például Kiss György Ádám, a Közép-Európai Playback-Színházi Iskola tanára vagy dr. Parádi József, aki gyógyszerek nélküli pszichoterápiát végez és álomértelmezési csoportokat tart.

Az országos találkozó megnyitóját július 1-jén, pénteken 14.30 órakor tartják a Csabagyöngye Panoráma termében.  

A három nap részletes programjaa Sorsfonó Önismereti Egyesület honlapján tekinthető meg, ide kattintva.

 

Valamennyi előadás nyitott a nagyközönség számára: pénteken 14.30 – 22.00 óráig, szombaton 15.00 – 22.00 óráig, vasárnap 12.10 – 13.10 óráig.

A műhelymunkák közül a Józan Babák Klub Playback-színháza Születésnap című előadására, szombaton 13.00-15.00 óráig vár minden érdeklődőt, szakembert és önkéntes segítőt a szenvedélybetegellátásból. Riegel Zoltán Kell egy cajon! avagy a színész legjobb barátja a zenész – dobdíszítés és vásár című workshopja szintén megtekinthető szombaton és vasárnap 9.00-12.00 óráig.

 

Jegyárak a nyitott előadásokra és nyitott műhelyekre:

3 napos bérlet, felnőtt: 2 000 Ft

3 napos bérlet, diák/nyugdíjas: 1 000 Ft

Napijegy, felnőtt: 1 000 Ft

Napijegy, diák/nyugdíjas: 500 Ft

Műhelyjegy a Józan Babák: Születésnap című workshopjára: 500 Ft

Regisztrálni a sorsfono2@gmail.com címen lehet.

 

Az országos találkozó létrejöttét a Sorsfonó Önismereti Egyesület és önkéntesei mellett a Csabagyöngye Kulturális Központ segíti.

Megosztás:

Címke: