Országos elismerés a Vörösmarty iskola tehetséggondozásának

Minősített Tehetséggondozó Műhely címet kapott az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola.

Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában 2011. óta folyik a jelenlegi komplex, intézményi szintet átfogó, magas színvonalú tehetséggondozó munka. A kiemelkedő tevékenységet már eddig is elismerték különböző szakmai címekkel: a járás első és egyetlen „Akkreditált kiváló tehetségpontja” és az „Európai tehetségpont” címeknek is tulajdonosa az iskola.

Meglévő tapasztalatai, tehetséggondozó munkája alapján, 2016 őszén pályázott a Vörösmarty az Új Nemzedék Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Minősített Tehetséggondozó Műhely” névvel jelölt új tehetséggondozó mintaintézményi szerepkör betöltésére. A cím elnyerésére a tehetséggondozás terén hagyományokkal, dokumentálható, elért eredményekkel rendelkező nevelési-oktatási intézmények pályázhatnak, akik intézményi szinten is elkötelezettek a tehetséggondozás mellett. A többlépcsős minősítési eljárás – benne 2017. márciusában a helyszíni ellenőrzéssel – végén érdemelte ki az elismerő címet a Vörösmarty. Az elnyert titulus révén a minisztérium öt éven keresztül biztosítja az intézmény tehetséggondozó munkájának támogatását.

Az iskolában a tehetséggondozás több területen zajlik, de a pályázatban a Vörösmartysok kiemelten a gondolkodásfejlesztés módszereit állítottuk középpontba: így pl. az országos versenyeken is szép eredményeket felmutató robotika tehetségsávot. A sikeres pályázatnak köszönhetően 1. osztálytól 8. osztályig a 21. századi technikák még gazdagabban jelennek meg 2017.őszétől a tanórákon és tanórán kívüli lehetőségekben. A 8. éve szép eredményeket felmutató robotika tehetségsáv lehetőségeit kiszélesítik: már 1. osztálytól megismerkednek a gyerekek az algoritmizálás, a programozás és kódolás alapjaival pl. robotméhecskék segítségével. A természettudományos kompetencia fejlesztését, a logikus, kreatív, problémamegoldó gondolkodás fejlesztését, a reál tantárgyak gyakorlatban való alkalmazását nagyon fontosnak tartják, ehhez sokféle új módszert és lehetőséget használnak, mint ahogy új eszközöket – pl. 3D nyomtató ‑ is terveznek szeptembertől „bevetni” az oktatásban.

2017. május 31-én Budapesten ünnepélyes keretek között vehette át Orosz László intézményvezető az elnyert címről tanúskodó díszoklevelet. Országosan 38 intézmény, ebből mindösszesen 11 általános iskola, a Dél-alföldi régióban összesen csak 6 pályázó kapta meg a Minősítő Bizottság által a Minősített Tehetséggondozó Műhely elismerést.

Iskolánk pedagógusai továbbra is készek a meglévő tapasztalataik átadása mellett az új ismeretek megtanulására, innovatív megoldások, módszerek bevezetésére is. Ehhez nyújt segítséget a most kapott kiemelkedő elismerés is.

Forrás: vmoh.hu

Megosztás:

Címke: , , ,