Átadták a természettudományos tehetséggondozó műhelyt Orosházán

2022. április 24. 11:31 | Papp Ádám Sándor

Szombaton adták át az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium második emeletén kialakított új természettudományos tehetséggondozó műhelyt. A Kaáli Természettudományos Tehetségműhely hét helyiségből álló laboregyüttest 400 négyzetméteren, a kornak megfelelő felszereltséggel alakították ki.

A beruházást az Amerikából hazatérő orvosprofesszor, az iskola egykori diákjának dr. Kaáli Nagy Géza 100 millió forintos támogatásából, mintegy fél év leforgása alatt hajtották végre. A város díszpolgárának segítségével az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban az ország legjobban felszerelt középiskolai természettudományos tehetségműhelye épült meg.

– Tavaly ősszel az intézmény igazgatója keresett meg, hogy ideje lenne egy dicsőségfalat létrehozni az eddig kitüntetett diákoknak, ezt a második emeleten képzeltük el. Majd azzal folytatta, hogy jó lenne egy üvegajtót is idetenni, és lezárni ezt a részt, ahol létrehozhatnánk a Kaáli labort. Az ötlet felvetése után a részleteket átbeszéltük, majd megkezdődött a munka, és végre felavathatjuk az ország legjobban felszerelt középiskolai természettudományos műhelyét – fogalmazott dr. Kaáli Nagy Géza.

Blahó János intézményvezető szerint a most átadott laboregyüttes egy hardver és maga az iskola a szoftver: a pedagógusok, a tehetséges és céltudatos diákok, továbbá a partnerek, mint a Szegedi Tudományegyetem, az önkormányzat és a Békéscsabai Tankerületi Központ, akikkel szoros az együttműködés.

– A tehetségműhelyt nem csupán a magunk javára szeretnénk használni, hiszen a tehetséggondozó programunk az óvodától a felsőoktatásig képez hidat. Részt kívánunk venni abban a programban is, amelynek célja, hogy Békés megye gazdasági felvirágzását még gyorsabbá tegyük. Hiszem, hogy az Airbus és a kardoskúti hidrogénbontó üzem által olyan K+F szektor jön létre a térségben, ami támaszkodik a kiművelt emberekre. Az iskolánk társadalmi küldetése, hogy a fiatalok itt helyben találják meg a számításukat. A tehetségműhellyel ehhez kaptunk egy új lehetőséget – mondta az igazgató.

A térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében emlékeztetett, hogy 2011 óta követi nyomon a középiskola működését. Erdős Norbert kiemelte: abban az évben az orosházi gimnázium a Szegedi Tudományegyem bázisiskolájává, később pedig rezidensközpontjává vált.

– Több, mint tíz évvel ezelőtt is úgy gondoltam, hogy Békés megye legsokoldalúbb oktatási központja lesz a gimnázium. A világ azóta sokat változott és a Táncsics a változásokra megfelelő, minőségi választ tudott adni: a megye oktatásának kulcsszereplőjévé vált. Pedagógiai műhely, magas minőséget képviselő nevelő-oktató iskola, értékteremtő és kultúrateremtő intézmény. Sikeresen, hatékonyan vállalta fel a tehetséggondozó szerepet. Olyan középiskola, amely emeli a város és a megye hírnevét – emelte ki a képviselő. 

A politikus hozzátette: a középiskola együttműködése a szegedi egyetemmel, a rezidensközponti minősítése nemcsak az orosháziak, de Békés megye valamennyi diákja számára kiugrási lehetőséget biztosíthat a jövőben.

 

További programok »

Itthon

A fiatalok jövője az agráriumban van?

Ma az agrártechnikumok és -szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter egy hétvégi díjátadó ünnepségen.
06:24
FEL