Orosz Nikolett: Egy ápolónak az emberekhez kell a leginkább értenie

2019. augusztus 7. 09:47 | behir

Ezt vallja az Orosházi Kórház SBO-ján dolgozó fiatal ápoló, aki a munka és a tanulás mellett a szakmák világbajnokságára is készül, ahol Magyarországot képviseli majd.

Az oroszországi Kazanban rendezik 2019. augusztus 22-27. között a Szakmák Olimpiájának is nevezett “WorldSkills Kazan 2019” versenyt. Az eseményre a világ több mint 60 országából mintegy 1600 fiatal érkezik, hogy megküzdjön a világbajnoki címért. Minden szakma elküldi a saját országából a legjobb fiatal szakembereit, az “Ápolás és gondozás” kategóriában Orosz Nikolett képviseli hazánkat.

– A könyvekből meg lehet tanulni a szükséges eljárásokat, protokollokat, de szerintem ahhoz, hogy valaki jó ápoló legyen, mindenképp kell egy olyan személyiség, amit nem lehet tanulni. Ez belülről jön, az emberekhez kell a leginkább érteni – mondja beszélgetésünk elején a fiatal ápoló.

Az Orosházi Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán (SBO) dolgozó Orosz Nikolett a 2018-as Szakma Sztár Fesztivál keretein belül megrendezett SkillsHungary nemzeti döntőn elért 1. helyezése alapján lett az a személy, aki indulhat a kazani világbajnokságon. A verseny gyakorlati feladatmegoldásokból áll, viszont a válogatók során minden lehetséges szempontból felmérték az alkalmasságot. Nikinek – szakmájának megfelelően – ápolási feladatokat kell teljesíteni, ahol imitátorok játsszák a betegek szerepét. A verseny időre megy, egy szituáció megoldására 45 percet kapnak, amiből 5 perc felkészülési idő áll rendelkezésre. A bírák szigorúak, nagyon magas szintű és szabályos megoldást várnak el. A nemzetközi versenyen ráadásul mindezt angolul kell teljesíteni, ami magabiztos nyelvtudást is megkövetel az indulóktól.
– A verseny összetett, hasonlóan mint a valóságban egy kórházi munkanap. A cukorbeteg vagy akár a sztómás beteg gondozása és ellátása mellett a szakma szociális oldalát is be kell mutatni. A napi munkavégzés során elengedhetetlen a kommunikáció. Fontos megismerni mi a beteg pontos problémája, hogyan tudok a legjobban segíteni rajta. Beszélgetés közben felmérem a beteg állapotát. Megtudom miért került ide, hogyan látja a saját helyzetét és el lehet mondani neki, mindezt hogyan fordíthatja pozitív irányba, miként fejlesztheti magát. Így nem csak a betegséget kezeljük, hanem gondozzuk az ember lelkét is. Őszintén, én ezt szeretem a legjobban a munkámban és nagyon örülök, hogy az Orosházi Kórházban erre is van lehetőségem – fogalmaz Niki.

Nikolett a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumában és Kollégiumában végzett gyakorló ápolóként, majd a Gyulai Szakképzési Centrum esti tagozatos ápoló képzésére járt, amit Orosházán végzett. 2019 szeptemberétől pedig a Gál Ferenc Főiskolán kezdi meg tanulmányait diplomás ápoló hallgatóként. Az Orosházi Kórházban dolgozik főállásban, a képzéshez a gyakorlati helyet a kórház biztosította számára.
– Szerencsés vagyok, hogy a tanulmányaim mellett dolgozhatok is, ugyanis így minden nap a betegágy mellett vagyok, ezért sokkal kézzelfoghatóbb tudást birtokolhatok. Ez hatalmas lehetőség a fejlődésre, ám egyben óriási felelősség is. Az elmúlt hónapokban saját magamról is sokat tanultam, jóval tudatosabban állok a megoldandó feladatok elé. Hálás vagyok a kórház vezetőségének, hogy az SBO-ra kerültem, mert így a legtöbb kórképpel, problémával első körben találkozhatok. A versenyre ilyen szempontból nem is lehetne jobb helyen készülni, várom, hogy ismét munkába állhassak – vallja Niki.

Halk szavú, szerény lány, és ahogy az ápoló szakmáról beszél, csillog a szeme. Érződik rajta a magas fokú empátia, de saját bevallása szerint fontos tisztában lenni a kompetencia határokkal, képességekkel, mert a gördülékeny betegellátás csakis így kivitelezhető. Azt mondja, mindig is szeretett emberek közt lenni, segíteni nekik.
– Itt vagyok 20 évesen, végzett ápoló, viszont pályakezdő. Úgy érzem, hogy iskolai tanulmányaim, illetve a versennyel járó felkészülés során rengeteg elméleti és gyakorlati tudásra tettem szert, amit a jövőben még kamatoztatni szeretnék – fogalmaz.

A versennyel járó intenzív felkészülés során az ország különböző intézményeiben szerzett gyakorlatot, amelyből az Orosházi Kórház is részt vállalt. Egy-egy hetet töltött a Mozgásszervi rehabilitáción, a Gasztroenterológián, a Neurológián illetve a Belgyógyászaton (Diabetológián).

A versenyen való részvétele, felkészülése a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve az Állami Egészségügyi Ellátó Központ segítségével, támogatásával valósul meg. Továbbá hatalmas szerepe van szakértőjének, Fehér Zsuzsannának, aki időt és energiát nem sajnálva foglalkozik vele, hogy minél magasabb szinten tudja elsajátítani a szakmát. Bár a hazai versenyeket rendre megnyerte, a nemzetközi mezőny azért tartogat újdonságot neki. Némi tapasztalata már van, hiszen a 2018-as budapesti EuroSkills versenyen önkéntesként vett részt, így belelátott a versenynapok felépítésébe. Azt mondja, teljesen magával ragadta a közeg és a hangulat, azóta is az ott kapott pulcsija az első számú kabalája.
– Alapjaiban véve nyugodt természetem van, de így, hogy egyre inkább közeledünk a versenyhez, kezdek izgulni. Hatalmas felelősség és megtiszteltetés, hogy a hazámat képviselhetem a világ legjobbjai között.
Célom ismét a lehető legkiemelkedőbb eredményt elérni – zárja a beszélgetést.

Forrás: Orosházi Kórház

További programok »

FEL