Az Orosházi Kórházban elhalasztják a tervezett műtéteket

2020. március 15. 12:03 | behir

Tekintettel a koronavírus (COVID-19) okozta egészségügyi veszélyhelyzetre, az Orosházi Kórház Operatív Koronavírus Testülete március 16-ától, hétfőtől visszavonásig – a lakosság és az egészségügyi dolgozók védelme érdekében – több változást is életbe léptet a kórházban.

Mint közleményükben írják, szüneteltetik a fekvőbeteg-ellátásban az elektív, azaz a tervezett ellátásokat, műtéteket (sebészet, szülészet-nőgyógyászat, urológia, szemészet, fül-orr-gégészet, stb). Az Orosházi Kórház a fekvőbeteg osztályokon kizárólag sürgősségi betegeket lát el és nem halasztható ellátásokat végez.

A látogatási tilalom miatt az osztályokhoz kapcsolt ambulanciákon (pl. fül-orr-gégészet, gyermekgyógyászat, sebészet, nőgyógyászat) a betegellátás tilos! Ezekről bővebben a portaszolgálaton kapnak felvilágosítást az érdeklődők.

Szünetel a nappali kórházi ellátás is, így a mozgásszervi rehabilitációs osztály nappali részlegére nem lehet bemenni és felvenni a kezeléseket.

A járóbeteg szakellátást egyelőre nem korlátozzák, de kérik betegeiket, hogy amennyiben a tervezhető vizsgálatokat (labor, röntgen, ultrahang és egyéb szakrendelői vizsgálatok) a háziorvosuk is halaszthatónak tartja, a fertőzésveszély csökkentése érdekében csak a járványhelyzet után keressék fel szakrendelőket, diagnosztikai részlegeket. Megfázásos panaszok esetén kérik minden esetben a sebészeti szájmaszk használatát!

Amennyiben enyhék és nem súlyosak a panaszaik, az SBO gördülékeny működése érdekében kérik, sürgős esetben először a háziorvossal, ügyeleti időben pedig a háziorvosi ügyelettel vegyék fel a kapcsolatot a betegek. Amennyiben lázzal járó, felső légúti hurutos panaszt észlel magán valaki, abban az esetben a kapcsolatfelvétel először telefonon történjen (háziorvos, háziorvosi ügyelet).

A fent felsorolt döntések fő oka az, hogy a tervezett műtéti beavatkozások, az osztályokhoz kapcsolt ambuláns, illetve a nappali kórházi ellátások nagyon sok orvos-beteg találkozással járnak, ami veszélyhelyzetben egyrészt terheli a kórházi ellátó rendszert, másrészt sok egészségügyi eszköz (maszkok, egyszer használatos műtéti ruhák, sapkák, egyéb védőfelszerelések) felhasználásával jár, melyekre szükség lehet abban az esetben, ha a járvány Orosházán, illetve a kórház ellátási területén megjelenik.

Mivel a COVID-19 vírus lappangási ideje hosszú (akár 14 nap) és a már fertőzött, de tüneteket nem produkáló páciensek továbbadhatják a vírust, ezek az orvos-beteg találkozások kockázatot jelentenek a kórházi dolgozókra és a betegekre egyaránt. Ezért arra kérik a halasztható műtétre váró betegeket, akkor se menjenek be a kórházba, ha a műtét időpontja a következő napokra szól. Kiértesítik a tervezett műtétre váró összes beteget, illetve kérnek mindenkit, vegye fel a kapcsolatot telefonon keresztül kezelőorvosával, illetve az osztályokkal.

Aki teheti, maradjon otthon, feleslegesen ne találkozzon másik emberrel, ne menjen közösségbe, mosson kezet és fertőtlenítsen! Mindezekkel sokat tehet a járvány terjedésének lassításáért.

További programok »

FEL