Örkény időtlen klasszikusa a kamaraszínházban

2016. szeptember 4. 08:25 | Mikóczy Erika

 

A Békéscsabai Jókai Színház ide évadának első bemutatója pénteken este volt a Sík Ferenc Kamaraszínházban: a Macskajáték című Örkény-klasszikust Juhász Róza rendezésében láthatta a közönség, Felkai Eszterrel és Fodor Zsókával a főszerepben.

"Fejlett drámaírói kézügyességgel rendelkező prózaíró vagyok" - jellemezte szellemesen önmaga alkotói pályáját Örkény István. A Macskajáték című kisregényét 1963-ban írta, melynek színpadi változatát 1969-ben készítette el. A Tóték mellett ezzel a művével terelte új útra - a sokáig egy helyben toporgó - magyar drámairodalmat. Ő volt az első magyar szerző, akinek darabjait szerte a világon - Amerikában is - sikerrel játszották és játsszák ma is. "Magyarnak lenni voltaképpen egy hiányérzet. Örök keresésben élünk." - nyilatkozta. Ennek az állapotnak a kivetülése, körülírása történik meg szinte minden művében, többek közt a Macskajátékban is.

Számtalan rendezésben, és szereposztásban láthattuk már a Macskajátékot a  színpadon, de ebből a darabból sosem lehet elég! 1972-ben Makk Károly rendező készített többszörösen elismert filmet belőle. A Jókai színházban Juhász Róza rendezésében láthatják.

„A Szkalla lányok ma már legendás története az öregedésről szól. Az embernek a szerelemhez való örök jogáról, életkortól függetlenül. Sajátosan örkényi látásmóddal. Groteszk hangon, filmszerűen. Mély emberismerettel és bölcs iróniával.” 

Felkai Eszter kilenc év után, Orbánné szerepében lépett újra színpadra. A Jászai-díjas színművésznő neve és játéka hosszú évtizedek alatt egybeforrt a Békéscsabai Jókai Színházzal, a pályán töltött ötven év alatt több, mint kétszáz szerepet tudhat maga mögött. A Macskajátékban mélyen átélt, színekben, érzelmekben gazdag Orbánnéja igazi katarzist nyújt. Felkai Eszterre nagyon rátalált ez a szerep, játéka a színészet magasiskolája. Nővérét, Gizát, Fodor Zsóka játssza, aki a tolószékhez kötött asszony mozgáskorlátozottsága miatt, csupán beszédmódjával, mimikájával, személyisége erejével mutathatja meg Giza sorsát, nagyszerűen.

De megérdemelten szólt a vastaps az összes szereplőnek, Örkény a legkisebb szerepeket is élettel töltötte meg, hiszen nem csak ismeri, de szereti is hőseit. Paulát Kovács Edit, Egérke figuráját Tarsoly Krisztina kelti zseniálisan életre, Ilust Liszi Melinda, a férjét Józsit, Presits Tamás játssza, Cs. Bruckner Adelaida szerepére a Szegedi Nemzeti Színházból Markovits Bori kapott meghívást. Csermlényi Viktort Mészáros Mihály formálja meg. Nagy Róbert a pincér, Jároli Helga szh. az ápolónő szerepét alakítja. A jelmezek, ahogy a díszlet is Libor Katalin munkáját dicséri. "A fekete-fehér fényképekből összeállított printelt falak szürkesége a magányt emeli ki, sok fényváltással, groteszk, szürreális módon. A jelmezek monokróm jellegűek, kivéve azokat a tárgyakat, ruhadarabokat, amelyeknek hangsúlyos szerepük van Orbánné életében." 

Az este ezzel még nem ért véget. A Békéscsabai Jókai Színház társulata ÖRÖKÖS TAG címet adományozott Felkai Eszter színművésznőnek, Magyarország, Békés megye és Békéscsaba színházművészetéért végzett, évtizedeken átívelő, kiemelkedő színvonalú, művészeti munkájáért. 

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

FEL