Ördögölő Józsiás a színházban - olvasópróbán jártunk

2022. október 25. 16:31 | Csiffáry Zsuzsanna

Kedden délelőtt tartották meg a Békéscsabai Jókai Színház legújabb darabjának olvasópróbáját. A terítékre ezúttal az Ördögölő Józsiás című tündérjáték került, amely már a negyedik Tamási Áron darab a csabai teátrumban.

Tamási Áron: Ördögölő Józsiás című meséjét idén Koltay Gábor Balázs Béla-díjas, Érdemes Művész rendező viszi színpadra.

A történet Tündérországban játszódik, ahol az öreg király, Lámsza lovagi tornát hirdet. A győztes nemcsak a trónt és a koronát nyeri el, hanem Jázmina hercegnő kezét is. A kérők egyre csak érkeznek, a legjobb jelölt, Józsiás pedig annak rendje és módja szerint nyer. A népmesék hagyományai szerint hőseink végül boldogan élnének, míg meg nem halnak, csakhogy a második helyezett, Bakszén, az ördögkirály fia nem hagyja annyiban a dolgot és elkezdődik a harc a hatalomért.

– A mű 1952-ben íródott, a legvadabb Rákosi-korszak kellős közepén. Ez nem kis bátorság volt, hiszen Tamási ebbe a mesébe akarta beleírni az adott kor minden búját-baját. Úgy vélem, hogy ez sikerült is. Ennek következtében hiába kötött vele bárki szerződést, a darab nem kerülhetett színpadra, csak harmincegy év után – emlékeztetett Koltay Gábor.

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház direktora kiemelte, hogy a darab a Lázár Ervin program részeként valósulhat meg.

–  Az ötödikeseket szeretnénk megszólítani az előadással. Minden mese a jó és a rossz küzdelméről szól: ebben a történetben a király szeretne egy olyan világot létrehozni, amely mindenkinek jó, és ahol a becsület, illetve a tisztesség uralkodik. Tamási Áron kalsszikus magyar író, aki most kerül kellőképpen a helyére. Az egyik penzumunk, hogy őt jobban megismertessük a nézőkkel – mondta el Seregi Zoltán, hozzátéve, hogy a Viharsarok Táncszínház és a Békéscsabai Jókai Színház szoros együttműködésének külön örül. 

–  Nagyon érdekes és szerethető történetről van szó, hiszen látszólag ez egy mese. A látszat mögött azonban nagyon sok áthallás is van, mivel egy érdekes korban, egy érdekes rendszerben írta a történetet Tamási Áron. Ahhoz, hogy a mondanivaló ténylegesen eljusson a diákokhoz, akár értelmileg, akár érzelmileg, nagyon fontos, hogy megteremtsük az adott közeget –  fogalmazott ifj. Mlinár Pál, a darab koreográfusa. 

Az Ördögölő Józsiás bemutatója november 23-án lesz a teátrum nagyszínpadán. 

További programok »

Kultúra

Felállították a Watteraui kaput a Gabonamúzeumban

Újabb munkaszakaszába érkezett a Békéscsabán zajló nemzetközi fafaragó tábor.  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotó táborában ezen a héten egy Watteraui kaput újítottak fel, amelyet az alkotók csütörtökön a Gabonamúzeumban lévő kapusoron helyeztek el.
2024. július 19. 18:09
FEL