Orbán Viktor: Május végére, június elejére kint vagyunk a vízből

2021. április 16. 08:39 | Mikóczy Erika

A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát, és előreláthatóan május végére, június elejére kint vagyunk a vízből – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel, a Kossuth Rádióban.

Mint ismert, április 19-én, hétfőn az óvodák újranyithatnak, az általános iskolák alsó tagozatai pedig visszatérnek a tantermi oktatásra. A felső tagozatosok és a középiskolások május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz.

Orbán Viktor a rádióban elmondta, az óvatosság és a fokozatosság miatt döntöttek úgy, hogy most csak az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait nyitják újra.

– A WHO véleménye szerint az iskolákat kell legutoljára zárni és leghamarabb nyitni. Úgy gondolom, hogy a gyerekeinket ugyanúgy mindig óvni szeretnénk, mint idős szüleinket, nagyszüleinket. A közvélemény megosztott az iskolák újranyitásával kapcsolatban, de figyelembe vettük, hogy az utóbbi tíz napban nagyon megnőtt a gyermekeiket bölcsődébe vivők száma és azt is, hogy a honvédség fertőtlenítette az intézményeket. Azért húztuk meg az alsó tagozatnál a határt, mert ott még nem bontják az osztályokat, ráadásul a szülők élhetnek azzal a lehetőséggel is, hogy az igazgatótól felmentést kérjenek az iskolalátogatás alól – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, hogy hazánkban 18 év felett van 8 millió állampolgár, közülük több mint 3,1 milliót már beoltottak. Összesen eddig mintegy 4,2 millióan regisztráltak az oltásra. Kiemelte, vannak emberek, akik azt hiszik, hogy lesz egy olyan helyzet, amikor a már a lakosság 60-70 százalékát beoltják, és ők védettek tudnak maradni oltás nélkül is.

– Ez így nem igaz! Megbetegedhet, akit nem oltanak be, és attól függően, hogy van-e alapbetegsége, a fertőzés akár halált is okozhat. Mindenkinek egyéni felelőssége van ebben – jelentette ki Orbán Viktor.

Mint elmondta, az oltást a háziorvosokra építik, bennük bíznak az emberek. Ahogy fogalmazott, az a tudás, hozzáértés, terepismeret, erkölcsi nagyság, ami őket jellemzi, fontos az oltások szervezésében. Igen nagy feladat és felelősség van rajtuk, és ők információt tudnak adni személyre szólóan is, hiszen ők ismerik a betegeiket. Kiemelte, hogy az oltások intenzíven folytatódnak, így szerinte május végére, júniusra kint leszünk a vízből.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy Málta után arányaiban a legtöbb átoltott ember nálunk van. Hozzátette, hogy a következő 6 hétben meg tudják duplázni a beoltottak számát. Kiesett ugyan megint egy nyugati vakcina, a Janssen, de igyekeznek máshonnan pótolni. Mint mondta, a nyugati vakcinákat eddig nem vizsgálták, csak a keletieket, de most a Janssen esetében is kérnek hazai vizsgálatot.

Megemlítette, hogy 3,5 millió beoltottnál újranyitnak a teraszok – számos egyeztetést folytattak ez ügyben a kamarával a szállodaiparban érintettekkel. Úgy fogalmazott, hogy a teraszok nyitása a régi életünk egy darabját adja vissza. Hozzátette: 2021-22-ben a tervek szerint 5000 milliárd forintot fordítanak a gazdaság újraindítására, és úgy látja, esély van arra, hogy több munkahely legyen a járvány után, mint előtte.

Beszélt arról is, hogy a teraszoknál központilag eltörtölték a teraszdíjakat – ugyanis voltak rossz tapasztalatok, ezért ezt nem bízták az önkormányzatokra. Kiemelte, hogy függetlenül a nyitástól, áprilisban és májusban is számíthatnak a bértámogatásra az érintettek.

További programok »

FEL