Orbán Viktor: Az oltatlanok életveszélyben vannak!

2021. november 5. 08:29 | behir

A koronavírus delta variánsa agresszívabb, gyorsabban terjed és súlyosabb megbetegedést okoz. Legfeljebb akkor nem okozna bajt, ha mindenki be lenne oltva – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel, a Kossuth Rádióban.

– Az oltatlanok életveszélyben vannak – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy nem lehet elbújni a vírus elől, aki nincs beoltva az nagy valószínűséggel kórházba fog kerülni. A miniszterelnök mindenkit arra buzdított, hogy oltassa be magát, mert az olyan intézkedésekkel, mint a maszkhasználat, csak  lassítani lehet a vírus terjedést.

 

Az oltás a legfontosabb védelmi intézkedés

A kormányfő elmondta, hogy van 10 millió vakcina, és az év végéig még érkezik 5 millió adag.

Beszélt arról, hogy reagálni kell a romló járványügyi adatokra, a munkaadókat bevonták a védekezésbe azzal, hogy elrendelhetik a kötelező oltást. Elismerte, hogy ez nagy vitákat válhat ki, de úgy vélte, nincs más lépés.

Hozzátette: a politikusok nem értenek jobban a járványokhoz, mint a szakértők, ezért őket kérdezi a kormány, a szakértők szerint pedig az oltatlanoknál a megbetegedés kockázata tízszer nagyobb.

 

A kormány és a munkaadók jelentős adócsökkentésben állapodtak meg

Orbán Viktor kiemelte: ha a bérnövekedés üteme nem áll összhangban a vállatok fizetőképességével, akkor tönkremennek a cégek. Ezért a munkaadók kell, hogy meghatározzák a béreket, a kormánynak pedig segítenie kell őket.

Elmondta, hogy a kormány és a munkaadók egy jelentős adócsökkentésben állapodtak meg, így alakult ki a jövő évi 200 ezer forintos minimálbér ás a 260 ezer forintos garantált bérminimum. Hozzátette, hogy tíz éve, a Gyurcsány-Bajnai időszakban még az átlagbér volt annyi, mint amennyi most a minimálbér lesz.

 

Rezsiválság van Európában

Nem túlzás azt mondani, hogy rezsiválság van Európában, megemelkedett a gáz és és az áram ára kétszeresére, háromszorosára – szögezte le a kormányfő. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon azért nem emelkedtek az árak, mert sikerült szakítani azzal a gyakorlattal az Orbán-kormánynak, hogy a multik igényeit elégítsék ki. A kormányfő szerint a baloldal álláspontja az, hogy ha a piacon nőnek az árak, akkor az emberek is fizessenek többet. A nemzeti kormány pedig megvédi az embereket, rögzítette az árakat a háztartások számára, a családok, nyugdíjasok védelme érdekében. A kormányfő szerint amíg az Orbán-kormány van a kormányrúd mögött, addig ez így lesz. 

Orbán Viktor hozzátette, hogy miközben emelkednek az árak, Brüsszelben egy olyan klímavédelmi programmal álltak elő, ami tovább növeli a költségeket. Közölte, a brüsszeli bürokraták szerint ahhoz, hogy a klíma meg legyen védve, az emberek használjanak kevesebb energiát, kevesebbet autózzanak, kevesebbet fűtsenek. A miniszterelnök szerint ez már nem észerű takarékoskodás, ez már szükségtelen beavatkozás az emberek mindennapi életébe, véleménye szerint a klímaromboló cégeket kellene megadóztatni.

 

Migráció: a magyarok döntsenek, ne mások helyettünk

Maratoni csatában vagyunk, ami a migrációt illeti – közölte a kormányfő. Elmondta, hogy ez a csata 2015-ben kezdődött, amikor Magyarország volt az egyetlen, aki kimondta, hogy ha nincs három hónapon belül uniós döntés a migrációról, megépítjük a határkerítést, ami meg is épült. Ma ott tartunk, hogy többek között Görögország, Bulgária Szlovénia, Litvánia is kerítést épített, egyre többen követik a magyar példát, szögezte le a kormányfő. Elmondta, hogy idén októberig 92 ezer illegális belépést akadályoztak meg, három-négyszeresére nőtt a kísérletek száma. Hozzátette, hogy nem csak a magyar határt védjük, a németeket, az osztrákokat is mi védjük, őrizzük Európa külső határát.

Orbán Viktor szerint a migránsok behurcolják a fertőzéseket, sok variáns így jön be az országba. Elmondta, hogy ezzel szemben Brüsszel azt mondja, hogy a migrációra szükség van. A miniszterelnök kiemelte: akkor Németország és Svédország fogadja be a migránsokat, de ránk ne kényszerítsenek semmit. A járványok, migrációk korát éljük, ez évekig velünk lesz, zárta az interjút Orbán Viktor miniszterelnök.

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL