Operatív törzs: Ma, a kormányülés után, Orbán Viktor bejelentést tesz

2020. november 3. 12:15 | Mikóczy Erika

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján dr. Galgóczy Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője és Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője ismertette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat és tudnivalókat.

Dr. Galgóczy Ágnes elmondta, hogy egyetlen nap alatt 3989 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 86 769 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1973 főre emelkedett, 20 856-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 63 940 fő.

Jelenleg 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen.

Az osztályvezető kiemelte: a második hullám felemelkedő szakaszában vagyunk, a magyar települések 80 százaléka érintett már a fertőzéssel, ezért nagyon fontos, hogy betartsuk a maszkviselési és megelőző higiéniai szabályokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a maszkot ne érintsük meg, ha átnedvesedett, az egyszer használatos maszkot dobjuk ki, a moshatót pedig fertőtlenítő mosással mossuk ki.

Hozztátette, hogy Európa országaiból is emelkedő esetszámokról és egyre több korlátozás bevezetéséről érkeznek a hírek.

 

Békéscsabán ismét nőtt a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Dr. Galgóczy Ágnes beszélt arról, hogy a 44. héten több településen, így Békéscsabán, Egerben, Kecskeméten, Szekszárdon, Tatabányán, Veszprémben, illetve fővárosban is emelkedés tapasztalható a szennyvízben a koronavírus örökítő-anyagának koncentrációjában. Ez 4-10 nappal jelzi előre a várható esetszámok növekedését. 

Hangsúlyozta, hogy az operatív törzs folyamatosan figyeli a járványhelyzetet és javaslatokat tesz a kormány részére az intézkedéseket illetően. Szólt arról is, hogy a mai kormányülést követően, koraeste Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz majd.

 

Szigorúan ellenőrzi a rendőrség a védelmi intézkedések betartását

Gál Kristóf elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 83 alkalommal intézkedtek a rendőrök, ebből 18 alkalommal figyelmeztettek, a többi esetben szigorú szankciót kellett alkalmazni a védelmi intézkedések megszegőivel szemben.

Továbbra is ellenőrzik a tömegközlekedési eszközökön is a maszkviselés szabályainak a betartását. Tegnap délután Herceghalom vasútállomására kellett rendőrt hívni, mert egy férfi nem volt hajlandó maszkot felvenni a vonaton, és szidalmazta utastársait. A rendőrök a maszkviselési szabályok megsértése és garázdaság miatt indítottak eljárást a 49 éves férfival szemben.  

A szóvivő beszélt arról is, hogy az elmúlt 24 órában 4873 hatósági házi karantént rendeltek el országszerte. A hatósági házi karanténok betartását hétfőn 13 409 esetben személyes ellenőrizték. 

 

Ha erősödnek a tüneteink, hívjuk fel ismét a háziorvosunkat

Kérdésre válaszolva, amelynek lényege az volt, hogy a különböző tünetekkel háziorvoshoz fordulók esetében miért nem kért az orvos Covid-tesztet, dr. Galgóczy Ágnes elmondta, hogy a háziorvosok a beteg kikérdezése és a tünetek alapján döntenek arról, koronavírus okozhatja-e a beteg tüneteit, vagy más irányba kell keresni az okot. A láz, a száraz köhögés, a nehézlégzés, az íz- és szaglásérzés elvesztése koronavírust jelezhet, amennyiben az enyhe tünetek nem szűnnek, a betegek hívják fel ismételten a háziorvosukat, mert akár kórházi kezelés is szükséges lehet.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy 1071 egészségügyi dolgozót vezényeltek át a fertőzöttek számának emelkedése miatt.

További programok »

FEL