Operatív törzs: Emelkedik a fertőzöttek száma

2021. február 23. 16:48 | Gyemendi Réka

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján beszámoltak arról, hogy szerdán kétféle vakcina érkezett Magyarországra: a Pfizer 104 130 adagot szállított, ezen felül 100 ezer Szputnyik vakcina is érkezett, amit még vizsgálni fognak. Jelenleg már ötféle oltás érhető el, ezen a héten pedig további további 275 ezer embert oltanak majd be.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese jelezte: az országgyűlés hétfőn megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását. 

György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője arról tájékoztatott, hogy jelenleg hol tartanak az oltási folyamatban és mi az e heti oltási terv.

– Múlt héten Magyarországon már több mint 457 ezren, közülük közel 206 ezren kapták meg a második oltásukat. A lakosság átoltottsága így már erősen az uniós átlag fölött van. Sajnos hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma: közösségekben terjed a brit vírusmutáns, ami több embert képes megfertőzni és több kórházi ápolásra szoruló beteget is generál. Ezért a védőoltásnak még nagyobb szerepe van a védekezésben, így arra bíztatunk mindenkit, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon, hiszen csak arról tudunk, aki az oltásra jelentkezik – fogalmazott az államtitkár.

Úgy folytatta: a vakcinázás az oltási rend szerint zajlik, annak ütemét a rendelkezésre álló vakcina mennyisége és típusa határozza meg.

– Az oltási adatok szerint Magyarország rendkívül előrelátó és helyes döntést hozott, amikor az akadozó, uniós vakcinabeszerzéseken kívül vásárolt más országokból is vakcinát. Ennek köszönhető, hogy ezen a héten további 275 ezer embert tudunk beoltani a kínai Sinopharm vakcinával. Emellett hétfő este megérkezett a második orosz vakcinaszállítmány is – ismertette György István.

Az államtitkár kiemelte, hogy akik eddig nem regisztráltak, még meggondolhatják magukat és kérhetik a vakcinát, ezt a megyei oltási munkacsoportoknál kell jelezni.

– Továbbra is két nagy lakossági kockázati célcsoport kampányszerű oltása történik párhuzamosan: február 1-je óta a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon, illetve a háziorvosoknál történik. Ezzel párhuzamosan lehetőség van a 18-59 év közötti korosztály számára az oltás felvételére - azoknak, akik regisztráltak - hiszen fenruár elején megérkezett Magyarországra az AstraZeneca vakcina, amit a jelenlegi előírások szerint csak a 18-59 év közötti korcsoportban lehet oltani, közülük is elsőként a krónikus betegségben szenvedők élveznek előnyt – mondta el.

Az eheti oltási terv szerint is ennek a két kockázati csoportnak az oltása folytatódik. 

– A következő napokban hatalmas lépést tudunk tenni az oltásban a kínai vakcinának köszönhetően. Minden háziorvosnak jut a vakcinából, amivel praxisonként átlagosan 55 embert tudnak beoltani. A kínai vakcinával még mindig a regisztrált legidősebbek oltását kérjük a háziorvosoktól. Ez egy olyan, könnyen kezelhető vakcina, amivel akár az otthonukat elhagyni képteleneket is van lehetőség beoltani. Ugyancsak a legidősebbek oltását folytatjuk a ma érkezett Pfizer vakcinákkal. Ezt a kórházi oltópontokra viszik, és oda a háziorvosok küldik be praxisukból a regisztrált időseket. A központi oltópontok számát a héten 25-ről 66-ra bővítettük – foglalta össze.

Ezen a héten is folytatódik a 60 év alatti, krónikus betegek oltása, hiszen az AstraZeneca oltást csak 18-59 korcsoportban lehet beadni. Ezt a vakcinát háziorvosok már megkapták. A héten ezen felül 25 ezer második oltás is esedékes. 

 

 

Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal kezdte, hogy már összesen 111 millióan fertőződtek meg a világvan a koronavírussal és 2,5 millió ember halt már meg a fertőzés miatt. Ezen kívül 62,5 millió ember már meggyógyult a betegségből. 

– Hazánkban is zajlik a pandémai harmadik szakasza. Sajnos a második szakasz lefelé ívelő tendenciáját megszakította a hamradik szakasz kezdete. Az, hogy ez milyen mértékben terheli majd meg a magyar embereket és hogyan nő a fertőzöttek száma, illetve milyen lesz a harmadik hullám dinamikája, az jelentős mértékben múlik rajtunk is – ismertette és hozzátette: az elmúlt napon 1628 fővel emelkedett a pozitív esetek száma és103 beteg elhunyt. 

– Fontos lenne, hogy a szövődményes eseteket, az áldozatok számát csökkentsük. Látjuk, hogy bizonyos mértékben súlyosabban zajlik a harmadik hullámban megfertőződött emberek betegsége. A kórházban ápolt személyek száma 45 802 főre emelkedett; 396 fő szorul lélegeztetésre. Ezek a számok napok óta konstansak, állandók, és nem tudjuk csökkenteni, amíg elég ember meg nem kapja az oltást – fogalmazott Müller Cecília.

 

 

Kiemelte, hogy szerdán kétféle vakcina is érkezett: a Pfizer szállított 104 130 adagot és érkezett 100 ezer Szputnyik vakcina, amelyeket a tárolást követően vizsgálnak majd. 

– A mai napon szállítják ki a háziorvosokhoz a Sinopharm kínai vakcinát, amivel minden 18 év feletti személy korhatár nélkül beoltható. Így immár ötféle vakcinával rendelkezünk. Az oltás jelenleg az egyik leghatékonyabb védekezési módszerünk a vírus ellen. Kezdünk belefáradni a védekezésbe, de nem szabad ezt tenni, hiszen a harmadik hullámban a variánsok sokkal nagyobb fertőzőképességgel rendelkeznek. És az is igazolódni látszik, hogy sajnos súlyosabb megbetegedést is okozhatnak. Rendkívül fontos, hogy a védelmi intézkedéseket továbbra is tartsuk be. 

Müller Cecília végül elmondta, hogy ha valaki tüneteket észlel magán, most is vegye legalább olyan komolyan ezeket, mint ahogy a járvány kezdetén is tettük és ne felejtsük el, hogy mi is koronavírus fertőzés áldozataivá válhatunk. Ebben az esetben pedig nem csak magunk  betegszünk meg, hanem a környezetünk is.

– Nagy az egyéni felelősségünk. Ha valaki betegen közösségbe megy, akkor lehet, hogy az angol mutánssal megfertőződve sokkal több embert veszélyeztet a környezetében, mint a vírushullám elején. Sokszor enyhék a tünetek, orrdugulás, nátha, íz- és szaglásvesztés jelzi, hogy esetleg megfertőződhettünk. Gyermekeknél ilyenkor gyakori a hasmenés. Ha enyhén is zajlik a betegség, szigorúan tartsuk be a karantén szabályokat. Az egyéni felelősséghez tartozik a védőoltás felvétele is – figyelmeztetett a tisztifőorvos.

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL