Opauszki Zoltánt a fakivágásokról és az új hulladékkezelő műről kérdeztük

2023. augusztus 23. 11:31 | Mikóczy Erika

Augusztus elején kezdődött Békéscsabán a kiszáradt fák kivágása. Az önkormányzat, mint egy 580 fa kivágását rendelte meg. Erről, valamint az újonnan létesítendő szemétlerakó kérdéséről beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Opauszki Zoltánnal, Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnokával D. Nagy Bence műsorvezető.

– Beszámoltunk már mi is arról, hogy augusztus elején, Békéscsabán elindult a kiszáradt fák kivágása. Miért van szükség több száz fa kivágására?

– A fakivágások mindig rendkívül szenzitív, érdekes kérdések, és mindenkit foglalkoztatnak. Ezért érdemes rögtön leszögeznünk, hogy ebben az esetben kiszáradt fákról van szó. Olyan kiszáradt fákról, amelyek az idei, illetve a tavalyi esztendőben haltak el, és most is ott állnak a közterületeken. Az elmúlt időszakban nagyon sok lakossági megkeresés érkezett az önkormányzathoz a kiszáradt, közterületen lévő fákról. Az okokról fontos beszélni. Aki Békéscsabán jár-kel, láthatja, hogy – az ország más területeihez hasonlóan – itt is elindult egy olyan folyamat az elmúlt években, amely azt eredményezte, hogy bizonyos fajok stressztűrő képessége jelentősen romlott. Tapasztalhattuk, hogy Békéscsabán, ahol egyébként jellemzően olyan 600 mm körül van az éves csapadék mennyisége, tavalyelőtt 480 mm körül volt, tavaly pedig 430 mm magasságában állt meg. Múlt évben ráadásul volt egy nagyon tartós, erőteljes hőhullám, amely a növények, fák immunrendszerét legyengítette, a stressztűrő képességüket jelentősen rontotta, és így a kórokozók, kártevők meg tudtak jelenni. Gondoljunk csak a tujákra: a városban kihalt egy év alatt a meglévő állomány harmada, de talán a fele is. De tömegesen pusztulnak a nyírfák és más fajok is. Most ezt kell kezelnie az önkormányzatnak azzal, hogy a kiszáradt fákat eltávolítja, mert azok akár balesetveszélyt is jelenthetnek.

 

– Mi történik a kiszáradt fákkal kivágásuk után? Illetve hogyan zajlik majd a pótlásuk?

– Jaminai képviselőként a Veres Péter utcai park okán engem fokozottan érint ez a probléma. Ezt a parkot, a kiserdőnek is nevezett fás területet nagyjából negyven esztendővel ezelőtt telepítették. Ott sajnos nagyon sok fa elpusztult. Amikor ezzel szembesültem, láttam, hogy itt komoly beavatkozásra lesz szükség. Az első lépés az volt, hogy egyeztettünk a városházi kollegákkal, polgármester úrral is. Megbeszéltük, hogy ehhez hozzá kell nyúlnunk mihamarabb, már csak annak érdekében is, hogy utána a megfelelő pótlásról is mihamarabb gondoskodni tudjunk. A Veres Péter utcai parkban, ezen a relatíve kicsi helyen közel 60 kiszáradt fa eltávolításáról kellett gondoskodnunk! A fák pótlásánál most arra is figyelni kell, hogy mely fajok bírják jobban a körülményeket, a klímát, és ezek köréből kell választanunk. Látjuk, hogy például a hársfák jelentősen jobban bírják ezeket a viszonyokat, de a japán akácok, páfrányfenyők, a kőrisek egy része és a platánok is szemmel láthatóan jobban viselik a körülményeket. Ezekkel próbáljuk visszapótolni a kivágott fákat úgy, hogy minél több árnyékot biztosító felület is legyen, így az úgynevezett hőszigetek képződését is tudjuk mérsékelni. A kiszáradt fák kivágására 30 millió forintot különített el erre az önkormányzat.

 

 

–  Más terület, de hasonlóan fontos, hogy hamarosan megtelik a békéscsabai szemétlerakó. Hogyan lehet kezelni ezt a helyzetet?

Rossz hír, hogy hamarosan megtelik a hulladékkezelő. Ez azért is nagyon fontos, mert erőteljes átalakítás alatt van a hulladékgazdálkodás teljes rendszere Magyarországon. Ez abba az irányba visz, hogy a belátható időn belül nagyon erőteljesen kell mérsékelni valamennyi településen a hulladéklerakóba kerülő szemét mennyiségét. De addig is gondoskodni kell arról, hogy ami odakerül, annak legyen helye. A jelenleg használatban lévő hulladékkezelő mű az gyakorlatilag hónapokon belül tele lesz, ezzel kapcsolatosan annak üzemeltetője megkereste az önkormányzatot. Új hulladékkezelőt szeretnének kialakítani, azonban ahol az létesülne, ott jelen pillanatban, mint egy 22 ezer köbméter földet tárolnak. Ezt a hulladékkezelő műben használják a rétegezések során.  Tehát ott az a terület, ahol az új hulladékkezelő művet szeretnék kialakítani, de a azt fel kell szabadítani. A gazdasági társaság a jelenleg működő hulladékkezelő mű szomszédságában lévő, önkormányzati tulajdonú, 4,3 hektár nagyságú területből 1 hektárt kíván bérbe venni maximum 5 esztendő időtartamra azért, hogy – az új hulladékkezelő mű kialakításának időszakára – ott helyezzék el ezt a 22 ezer köbméter földet, valamint a kivitelezéshez szükséges anyagokat, eszközöket és gépeket.

 

– Mikor kezdődhet a munka?

Tudomásom szerint ezek a kivitelezési munkák még ebben az évben megvalósulnak, ebből következően a jövő évben már az új kezelőbe kerülhet az a hulladék, aminek ott a helye, amit nem szelektív hulladékként kell gyűjteni és hasznosítani.

További programok »

FEL