Ön hallott már a 60 perces szabályról?

2021. február 22. 11:19 | behir

Az elmúlt időszakban két videót is közzétett a „bepánikolt” autósokról. Miután a vezetők egy forgalmas gyorsforgalmi úton eltévesztettek egy fel- vagy lehajtót, a lehető legrosszabb döntéseket hozták: megfordultak vagy visszatolattak – számol be a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Ráadásul nemcsak a közútkezelőnek vannak ilyen felvételei, hanem számos közösségi felületen lehet hasonló videókat találni. Pedig van biztonságosabb megoldás is, erre hívja fel a figyelmet a társaság.

Az egyik alkalommal az egyik autós az M25-ös autóútról az M3-as autópályára letérve okozott hatalmas balesetet:

 

 

Számos sofőr pedig az M44-es autóút békéscsabai turbó körforgalmából a nem megfelelő sávot választva hajtott fel véletlenül a gyorsforgalmi útra:

 

 

Hozzáteszik, ezekben az esetekben közös, hogy vélhetően azért ijedtek meg a vezetők, mert olyan szakaszra hajtottak fel, amelyre nem rendelkeztek érvényes autópálya-matricával. Nagyon fontos kiemelni, hogy ha valaki így jár, létezik olyan megoldás, amely nem élet- és balesetveszélyes.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) ugyanis a jogszabálynak megfelelően úgynevezett 60 perces szabályt alkalmaz, tehát ha valaki úgy hajt fel egy fizetős autópályára vagy autóútra, hogy nincs az adott útszakaszra érvényes e-matricája, azt egy órán belül pótolni tudja.

A fizetős útszakaszra való felhajtástól számítva tehát 60 perce van az adott autósnak, hogy a szolgáltató saját internetes felületén, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, egyéb online felületen, telefonos applikáción, benzinkúton, a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban vagy bármilyen más viszonteladónál megváltsa a járművére a megfelelő érvényes vignettát, elkerülve ezzel a pótdíjfizetési kötelezettséget, és egy esetleges komoly balesetet.

Azoknak, akik egy fel- vagy lehajtót tévesztenek, azt tanácsolja a Magyar Közút, hogy semmiképpen se tolassanak vissza vagy forduljanak meg, hanem a legközelebbi csomópontnál biztonságosan térjenek le a gyorsforgalmi útról és úgy vezessenek tovább úticéljukhoz. A hazai autópálya-, illetve autóúthálózaton ráadásul sűrűn vannak csomópontok, tehát nem éri meg ilyen felelőtlen akciókkal próbálkozni, mert pár kilométernyi kitérővel el lehet kerülni ezeket az életveszélyes szituációkat – írja a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Itthon

Már érkeznek az sms-ek a 60 év alatti krónikus betegeknek a hétvégi oltásról

Az oltási tervnek megfelelően a következő napokban is folytatódik a regisztrált idősek oltása, több mint 395 ezer oltására van lehetőség a háziorvosokhoz kiszállított Sinopharm, Moderna és a kórházi oltópontokra kiszállított Pfizer-vakcinákkal. Ezzel párhuzamosan a folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.
2021. március 4. 18:13
FEL