Olimpiai sportág lehet az e-sport

A virtuális valóságban is van valódi verseny – mondják a számítógépes játékok rajongói. Az online programok a világ bármely pontjáról elérhetők. Van, ahol stadionokat töltenek meg a nézők, akik azt nézik, hogy két ember számítógépes játékot játszik egymás ellen. Hódít az e-sport, Magyarország például e-sport-bajnokságot és -konferenciát rendez a visegrádi négyek részvételével, Párizs pedig fontolgatja, hogy felveszi az olimpiai játékok műsorába.

 Az e-sportról nemrég rendezett konferenciát Budapesten a Nemzeti Versenysport Szövetség, és az Egymillióan a Magyar E-sportért Egyesület. És hogy mennyire népszerű az e-sport, azt az is mutatja, hogy a 2024-es olimpiát rendező Párizs fontolgatja, hogy felveszi a játékok műsorába – persze ehhez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság áldására is szükség lenne.

Ma már vannak PC-s, konzolos és mobil-e-sport játékok a telefonokra. Ezekkel az eszközökkel több millió dolláros versenyeket rendeznek – mondta el Bíró Balázs, az Egymillióan a Magyar E-sportért Egyesület elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

 

Fizikai edzés is szükséges a játékokhoz

 

Kiemelte: videójátékok esetében vannak egyszemélyes játékok,  ám az e-sport esetében személyek elleni játékról van szó, és csapatban készülnek arra a versenyzők, hogy megméressék magukat. A profi e-sportolók esetében fizikai felkészüléssel jár a tevékenységre való készülés – a többnapos, többhetes tornákra ugyanis olyan állóképesség, jelenlét szükséges, amelyhez elengedhetetlen a fizikai felkészültség és az edzettség – fejtette ki Bíró Balázs.

Dénes Ferenc sportközgazdász a műsorban arról beszélt, hogy a kilencvenes évekig klasszikusan sportként csak azokat a sportokat vették számba, amelyek fizikai aktivitáshoz kapcsolódtak. Aztán jött az Európai Sport Charta, mely ezt a típusú fizikai aktivitást kibővítette a szellemi erőfeszítésekkel.

Mint mondta, egy rendkívül dinamikusan fejlődő üzletágról van szó, amelynek van egy szórakoztatóipari része. A szabadidős rész – amikor saját örömünkre játszunk – pedig sokkal inkább hozzáférhető az e-sport esetében.

A sportüzletág – így az olimpia is – keresi a megújulást, az innovációt, így csak az a kérdés, hogy 2024-ben, vagy 2028-ban lesz – mondta Dénes Ferenc,és hozzátette: fogadna arra, hogy az egyik legnézettebb műsor lesz.

Forrás: Kossuth Rádió, hirado.hu

Megosztás:

Címke: , , , ,