Nyomdászokat oktató tanárok bérét támogatják

2016. szeptember 30. 05:42 | Laczkó Viktória

Újabb hat papír- és nyomdaipari, valamint csomagolóanyag gyártó vállalat csatlakozott ahhoz a nyomdász oktatói bérezési programhoz, melyet Békéscsaba Önkormányzata, a megyei iparkamara és öt nyomdaipari részvevő hozott létre tavaly év végén. A projekt során egy olyan pénzügyi alapot teremtettek meg a Kner nyomda kezdeményezésére, melyből a Békéscsabai Szakképzési Centrum nyomdászokat oktató tanárainak bérét egészítik ki.

Aláírták az együttműködési megállapodást

Több nyomdaipari vállalat - összesen tizenegy - képviselője érkezett Békéscsabára, hogy aláírja a Marzek Kner nyomda által kidolgozott, a nyomdászokat oktató tanárok többletjavadalmazását támogató programot.

A békéscsabai önkormányzat is támogatja a kezdeményezést, összesen 5 millió forinttal. - A tavalyi évben nyugodtan mondhatom közel kétmillió forintot, az idei évben pedig közel hárommillió forintot fordít a békéscsabai önkormányzat arra, hogy a szakoktatóknak a képzésben való részvételének a pénzügyi háttere is rendbe legyen - közölte Szarvas Péter.

A nyomdaipar fontos szerepet tölt be Békéscsaba életében - tette hozzá Szarvas Péter. Harmincnégy nyomdaipari vállalat 800 főt foglalkoztat a városban. Az évente 150 nyomdaipari szakképesítést szerző szakember közül 25-en Békéscsabán végeznek, azonban a középtávú cél az évi 400-600 szakember képzése.

Az egy éve létező projekt jelenleg 12 oktatóval működik, vagyis az oktatók száma megduplázódott az elmúlt időszakban. A Kner nyomda igazgatója azt mondta: a megfelelő képzések középtávon megoldást jelenthetnek a szakmában fellépő munkaerőhiány pótlására. Kása István hozzátette: a következő három évben 3000 új nyomdaipari szakemberre lesz szükség.

- Mindenhol azt halljuk, hogy szakemberhiány van, mi inkább azt gondoljuk, hogy nem valódi szakemberhiány van, hanem strukturális hiány van. Hogyha az elkövetkezendő öt évet nézem, akkor körülbelül háromezer új nyomdaipari szakemberre lesz szükségünk, ezt nyilván nem fogjuk tudni alapfokú képzésben biztosítani, hanem a felnőttoktatást is be kell majd vonnunk ebbe a képzésbe - folytatta az igazgató. 

Békéscsaba, a Modern Városok Program keretében 1,4 milliárd forintot nyert el egy nyomdaipari tanműhely építésére, ami a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola és Kollégium területén épül majd fel.

Print a Te Jövőd!

A nyomdászképzés fejlesztése mellett fontos pillére a programnak, hogy a szakközlépiskolákba jelentkezők számát is növeljék. Ezt célozza meg a Print a Te jövőd marketingkampány. A Nyomda és Papíripari szövetség elnöke, dr. Peller Katalin azt mondta: Magyarországon kétfajta nyomdai vállalkozás létezik, az egyik akinek már van munkaerőproblémája, a másik pedig akinek egy-két éven belül biztos, hogy lesz.

- Magunk próbáljuk meggyőzni arról a fiatalokat, amit mi természetesen tudunk, de ők talán kevésbé, hogy a print, a nyomtatott kommunikáció az nem egy divatjamúlt, mindenképpen halódó ágazat, hanem egy olyan nagyon is kreatív, nagyon is jövőbemutató, aminek jövője van - foglalta össze dr. Peller Katali. 

FEL