Nyitásra vár a Jókai színház és a közönség

2020. május 17. 15:15 | behir

A járvány miatti kényszerszünet óta telefonon és e-mailben folyamatosan érdeklődnek a nézők a Békéscsabai Jókai Színház Szervező Irodájában, elsősorban azt kérdezik, mikor nyithat a színház, pótolják-e majd az elmaradt előadásokat. A bérletek, jegyek árának visszafizetését általában nem kérik, többen a kultúra támogatására ajánlották fel az összegeket.

– A legtöbb telefonáló azt kérdezi, mi lesz a koronavírus-járvány miatt elmaradt előadásokkal, megtartjuk-e azokat később, ha igen, mikor lesz erre lehetőség. Sokan szeretnék tudni, hogy mikortól lehet a bérleteket megújítani – összegezte az elmúlt hetek tapasztalatait Aradszki-Ungor Katalin szervezőiroda-vezető.

Mint mondta, a telefonálók nagy része a bérletes helyét, jegyét szeretné a jövőben is megtartani. Többen hangsúlyozták, hogy ragaszkodnak a színházhoz, várják a nyitást, amint biztonságos lesz a helyzet, szívesen jönnek újra. Volt olyan, aki a járvány alakulásától teszi függővé, hogy visszakéri-e a jegyárat. Ugyanakkor egy több tagú csoport úgy nyilatkozott, hogy nem kérik vissza a pénzt, azzal szeretnék támogatni a kultúrát, illetve a rendkívüli állapot, az előadások elmaradása miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó művészeket.

A veszélyhelyzet feloldásának időpontja bizonytalan, de a kulisszák mögött már készülnek az új bemutatók. Békéscsabán is, ahogyan országszerte, abban bíznak, hogy az online próbákat júliusban felválthatja a színpadi jelenlét, és augusztus második felében, szeptember elején elkezdődhetnek a bemutatók. Először a koronavírus miatt félbeszakadt évadból még láthat a közönség előadást Murray Schisgal Szerelem, ó! című vígjátékából Liszi Melindával, Csomós Lajossal és Tege Antallal, Katkó Ferenc rendezésében. A Tizenhárom almafát, Wass Albert regényének ősbemutatóját április végére tervezte volna a Jókai Színház, Kiss József Jászai Mari-díjas rendező jelenleg online próbál a színészeivel. Koltay Gergely – Szűts István – Kormorán: A Megfeszített című rockoperáját Koltay Gábor Balázs Béla-díjas, Érdemes művész rendezi.

A szervező irodában is úgy terveznek, hogy ha júliusban valóban elkezdődhetnek a próbák, augusztus lesz a régi bérletek megújításának hónapja, szeptembertől pedig lehet újakat vásárolni. A Jókai Színház társulata visszavárja nézőit és köszöni türelmüket, hűségüket.

Niedzielsky Katalin

További programok »

FEL