Nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés Békés megyében

2017. július 13. 08:14 | behir

A kormányhivatal szakemberei és a járási hivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályainak munkatársai július 1-jén Békés megyében is megkezdték a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést.

 

Az augusztus 31-ig tartó ellenőrzések célterületei a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyek, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a nagyobb rendezvények, fesztiválok, vásárok, ifjúsági és gyermektáborok étkeztetése, utcai vendéglátás („food street”), büfékocsis és mozgó vendéglátás („food truck”).

Az ellenőrzés szempontjából kiemelt termékek a fűszerezett, pácolt előkészített húsok, a grilltermékek, a szezonális zöldség- és gyümölcs, valamint a brazil és lengyel eredetű baromfihús. Az ellenőrzések során az ellenőrök ezekből a termékekből mintákat is vesznek laboratóriumi vizsgálat céljára.

Fokozott figyelem irányul a fagylaltok és a jégkrémek előállítására és forgalmazására is.

A nyári időjárási viszonyok miatt a hűtési lánc fenntartásának ellenőrzése kiemelt fontosságot kap. Alapkövetelmény úgy az élelmiszer előállításban, mint a forgalmazásban - beleértve a tárolást és szállítást is -, hogy a hűtött terek és ezáltal a hűtést igénylő termékek hőmérsékletét a vállalkozás folyamatosan figyelemmel kísérje és dokumentálja.

A zöldség-gyümölcs minőségellenőrzés során a hatóság számos feltétel megléte mellett vizsgálja a termékek származását, eredetét, illetve nyomon követhetőségét is.

 

Forrás: Békés Megyei Kormányhivatal

További programok »

FEL