Nyaraláskor is legyünk környezettudatosak

2016. július 31. 11:43 | Mikóczy Erika

Itt a nyár és leginkább arról szólnak a hírek, hogyan tudunk védekezni a leégés, és a káros napsugarak ellen. Arról azonban keveset beszélünk, hogyan tudjuk megóvni a környezetünket a nyaralás alatt. Ilyenkor sem szabadna megfeledkezni arról, hogy nem csak otthon kell környezettudatosnak lenni. Vadon Jani a nyaralás ideje alatt is kihúzza az energiavámpírokat.

10 millió tonna hulladék évente a tengerekben…elképesztően magas szám. A leggyakoribb hulladékfajta, amit a nyaralók maguk után hagynak a vízben, vagy a vízparton az a műanyag hulladék. A műanyag hulladékokkal kapcsolatban a legnagyobb akadály, hogy azok a szerves anyagokkal ellentétben nem bomlanak le. Egy idő után a napfény, a sós víz és a hullámok darabokra szedi azokat, és összesodorja nagyobb foltokba. A tengeri hulladék 15%-a marad a víztestben és 70%-uk pedig a tengerfenéken telepszik le, derül ki az UNEP kimutatásából. Az Algalita kimutatása szerint a bálna és delfin fajok 40%-a, míg a tengeri teknősök és tengeri madárfajok 36%-a fogyasztott már tengeri hulladékot.

A Médiaunió Nem nehéz kampányának a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét egyéni döntéseinek fontosságára a környezetvédelem tekintetében. Létfontosságú, hogy ezeket az egyéni, apró döntéseket ne csak a hétköznapokban tartsuk meg, de a nyaralás alatt is odafigyeljünk azokra. „A környezetvédelem nem szezonhoz kötött tevékenység, attól, hogy pihenek, nyaralok, ugyanúgy kell állnom a kérdéshez. Az év minden napján környezettudatosnak kell lenni, és nem csak akkor, amikor kedvünk van hozzá. Pláne, hogy a környezetvédelem valójában pofonegyszerű dolog, tényleg csak akarni és tenni kell” – mondta Vadon Jani, a Morning Show műsorvezetője. Jani és családja inkább az aktív pihenést kedvelik, és nyáron is inkább a kirándulós programokat választják a tengerpart helyett. „Ha szabadtéri programunk van, mindig viszek magammal egy napelemes töltőt, amit feltöltök a kirándulás alatt. Az is alap, hogy az erdei szemetesekbe nem dobunk semmit, minden keletkező hulladékot hazaviszünk és szelektálunk. A szállodákban pedig azokat a szűk szekrényeket, amikbe a hűtőket tuszkolják be, mindig nyitva hagyom, hogy a hűtő a túlmelegedés miatt ne fogyasszon több áramot” – sorolt fel néhány, nyaralás alatt is könnyen betartható tippet Jani.

Lényeges, hogy ne hagyjunk a vízparton, a víz közelében hulladékot, mert komoly fenyegetést jelent a tengeri élőlények számára, akik elfogyasztják ezeket a műanyag hulladékokat, amelyeket persze nem tudnak megemészteni, és elpusztulnak tőle. A megelőzés a szárazföldön kezdődik, erre is szeretné felhívni a figyelmet a Médiaunió 2016-os „Nem nehéz…” kampánya, aminek a fő célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy mindenkinek egyéni felelősség a környezetvédelem.

Néhány tipp Vadon Janitól arról, hogy mit tudunk tenni a környezetért nyaralás közben:

  1. Nyaraláskor is gyűjtsük szelektíven a hulladékot!
  2. Vigyünk magunkkal kevesebb, egyszer használatos csomagoló anyagot, és vásároljunk nagyobb kiszerelésű termékeket!
  3. A pihenés alatt is figyeljünk oda arra, hogy ne maradjanak bedugva feleslegesen a töltők, elektromos eszközök!
  4. Ha sötétítéssel is kellemes hőmérsékleten tartható a szoba, akkor ne használjunk légkondicionálót!
  5. Mindig vigyük el magunk után a szemetet!
  6. Ha megtehetjük, használjunk napelemes töltőket, amiket a strandolás, kirándulás ideje alatt kiválóan fel lehet tölteni!

A kampány során az érdeklődők további tippeket, és hasznos tanácsokat kaphatnak a nemnehez.hu weboldalon, és a kampány Nem nehéz című facebook oldalán.

Forrás: Médiaunió

FEL