Nyakunkon a hosszú hétvége: programok Békés megyében

2018. október 17. 14:39 | Varga Diána

 

A hosszúhétvége számos programot kínál – nem csupán Békéscsaba a 22. Csabai Kolbászfesztivál apropóján –, Békés több pontján lesznek előadások, vetítések, megemlékezések. Ezeket gyűjtöttük egy csokorba, időrendi sorrendben.

 

 

OKTÓBER 20., SZOMBAT

 

 22. Csabai Kolbászfesztivál – Békéscsaba

 10 órától

A kolbászfesztivál leglátványosabb programja, mikor 750 csapat egyszerre küzd azért, hogy megszerezze a legjobb kolbászkészítőnek járó elismerést. Kísérő programként lesz disznótoros bemutató, délután kulturális programok, este pedig fellépnek a Neoton Família sztárjai, a Magna Cum Laude, Varga Viktor és dj. Lotfi Begi.

 

 

Vésztői Népdal, Katonadal Fesztivál és Vass Lajos Szakmai Nap - Vésztő

10 órától

A Bartók Béla Vésztői Népdalkör az I. világháború végének 100. évfordulója alkalmából szervez fesztivált, amelyet a Sinka István Művelődési Központban tartanak.

 

 

Vár a vár - Reneszánsz délelőtt - Gyula

10 órától

A Gyulai Várban minden hétvégén készülnek programokkal, a szervezők ezúttal is a középkort és a végvári életet idézik vissza. Az érdeklődők 10 órától próbálhatják ki, hogy milyen lúdtollal betűt vetni, sőt, korhű ruhákat is fel lehet próbálni. 10:30-tól indul a történelmi séta a várban, majd 11 órától solymászbemutató kezdődik. Mindeközben pedig azt is meg lehet tekinteni, milyen az élet a kovácsműhelyben, a sütőházban pedig a gyümölcstartósítás fortélyait lehet ellesni.

 

 

Barokk kori alkotóház az Almásy-kastélyban – Gyula

10:30–tól

Az Almásy-kastély multidéző, ismeretterjesztő, készségfejlesztő alkotóházzal várja a Gyulára látogatókat. Emellett barokk korabeli ruhákat lehet felpróbálni a kastély múzeumpedagógia termében.

 

 

Tunyogi Péter emléknap – Békéscsaba

14 és 18 órától

Emléktáblát avatnak a Békéscsabai Jókai Színházban a megyeszékhely tíz esztendeje eltávozott rockzenész szülöttje, Tunyogi Péter tiszteletére. Ezt követően pódiumbeszélgetés lesz szintén a teátrumban Tunyogi Bernadett színésznő, énekesnő, valamint Schuster Lóránt, a P. Mobil együttes frontembere társaságában. A beszélgetést Erdős Norbert európai parlamenti képviselő vezeti. 
Az emléknap második állomása a Csabagyöngye Kulturális Központ, ahol fellép a Radar, a Tunyó Emlékzenekar és a P.Mobil.

 

 

Rózsaszín szalagos séta – Füzesgyarmat

14 órától

Az érdeklődők előadást is hallhatnak Dr. Bánhegy Róbert János, a BMKK Onkológiai Központjának onkológus főorvosa tolmácsolásában, aki a rák legyőzhetőségéről beszél majd. Ezt követően Tamás Rita sportújságíró, edző, blogger tart előadást „Ne pánikolj, sportolj! – A betegség után is van boldog élet! címmel. Majd Papp Tímea kacsiművész alkotásaiból nyílik kiállítás. A mozgósító séta 16 órakor indul a Közösségi Központ elől.

 

 

Magic Show – Ne higgy a szemednek - Orosháza

18 órától

A bűvészet, az illúzió, a mentalizmus és manipuláció világába nyerhetnek betekintést azok, akik ellátogatnak a Petőfi Művelődési Központba Magyarország leglátványosabb országjáró bűvész- és illúzió show-jára.

 

 

Emlékezünk Szent II. János Pál pápára – Gyomaendrőd

18:30-tól

Szent II. János Pál pápa megválasztásának 40. évfordulója alkalmából egy másfél órás filmet vetítenek a Szent Antal Népház emeleti termében. A filmet Giricz László készítette.

 

 

OKTÓBER 21., VASÁRNAP

 

22. Csabai Kolbászfesztivál – Békéscsaba

10 órától

Ezúttal a nyugdíjasok, a civil szervezetek, a nagycsaládosok és a hátránnyal élők készíthetnek kolbászt, a legjobbat ezúttal is díjazzák. Mindeközben a sportcsarnokban gyermekprogramokat szerveznek, kint pedig látványdisznótort tartanak. Este fellép a Budapest Bár, a Bohemian Betyars és Parno Graszt, Kovács Kati, illetve a Kowalsky meg a Vega.

 

 

OKTÓBER 22., HÉTFŐ

 

22. Csabai Kolbászfesztivál – Békéscsaba

 9-13 óra

Október 22-én lesz a 22. Csabai Kolbászfesztivál zárónapja. Ekkor rendezik meg a töltöttkáposzta-főző versenyt, ezúttal mangalicahús felhasználásával. Az induló csapatok feladata, hogy a helyszínen átvett darált  mangalicahúsból és a hozzá való savanyú káposztából bográcsos töltött káposztát készítsenek. A versenyt délelőtt, az eredményhirdetést 16 órakor tartják majd. Ekkor rendezik meg a mangalica kolbászgyúró versenyt is. Az induló csapatok feladata, hogy 5 kg mangalica húsból vékony csabai ízesítésű kolbászt készítsenek. Cél az egészségesebb mangalicahús népszerűsítése is. A zsűri értékeli a kolbászkészítés folyamatát, a nyerskolbász esztétikai megjelenését, a megsütött kolbász ízét, állagát és az asztal dekorációt  is. A versenyt délelőtt, az eredményhirdetést 15 órakor tartják majd. Este fellép Majka és Rusa Magdi.

 

 

Mini Színház: Forradalom a Mini Magyarország Makettparkban – Szarvas

10 órától

Hazánk történelmi épületei között élhető át a forradalom hangulata, a diákság tiltakozása, hallható a Nemzeti dal vagy kapható kézhez a 16 pont a “diákoktól”.

A mini színház eseményei a makettparkban az élethű Szegedi dómnál, a mini Lánchíd mellett, illetve az Országház kicsinyített másnál zajlanak majd.

 

 

Nyílt nap a mezőberényi Nándy Állatotthonban – Mezőberény

10.30-tól

Érezzük magunkat kutyául elnevezéssel a Nándy Állatotthon és a Berényi Futókör nyílt napot tart a Laposi kertben található telephelyen. Sokan talán még soha nem jártak állatotthonban, nem tudják, milyen munkát folytatnak az ott dolgozók, és nem látnak bele az árván maradt kutyusok mindennapjaiba. A Nándy Állatotthon igényes környezetben igyekszik megmenteni a kóbor ebek életét, ezt szeretnék megmutatni, és szívesen vesznek bármilyen segítséget (takaró, száraztáp stb.), ami az ott lakó kutyusok életkörülményeit jobbá teszi.

 

 

OKTÓBER 23., KEDD

 

1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja – Békés

9 órától

Békésen ünnepi szentmisével indul a megemlékezés a Szentháromság Plébániatemplomban, a református templomban negyed órával később kezdődik az istentisztelet. 9:45-től térzenét hallhatnak az érdeklődők a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar előadásában, vezényel: Bagoly László karnagy. 10 óra után kezdődik a városi megemlékezés, ahol ünnepi beszédet mond Kálmán Tibor, Békés alpolgármestere. Az ’56-os ünnepi emlékműsorban közreműködik Domokos László és Magyar Viktória színművész, majd a koszorúzás következik.

 

 

1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja – Gyula

09:30 és 11 órától

9.30-tól megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Gyulavárin, az 1956-os kopjafánál. 11:00 órától megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján Gyulán, az Október 23. téren.

 

 

1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja – Mezőberény

10 és 11 órától

Az ’56-os emlékparkban megrendezendő ünnepségen beszédet mond Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke. Közreműködik Gulyás Attila, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze.

11 órától ünnepi testületi ülés lesz a városháza dísztermében, ahol átadják a Mezőberényért kitüntetést Zuberecz Zoltán címzetes főorvos, háziorvosnak.

 

 

1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja – Sarkad

10 órától

A Béke sétány 4., a központi orvosi rendelő előtti téren tartandó ünnepségen köszöntőt mond Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke. Irodalmi műsort adnak az Ady Endre-Bay Zoltán Gimnázium diákjai.

 

 

1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja – Szeghalom

10 órától

A megemlékezésen beszédet mond Macsári József, Szeghalom polgármesrere a református templomkertben elhelyezett kopjafánál. Az ünnepi műsorban közreműködnek a Péter András Gimnázium diákjai.

 

 

1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja – Békéscsaba

11 órától

Ünnepi műsort adnak a Békéscsabai Jókai Színház és a Színitanház növendékei a Phaedra Közéleti Központnál. Beszédet mond Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, melyet koszorúzás követ a Nagy Imre szobránál. 

 

 

1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja – Orosháza

 15 órától

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendez városi ünnepséget és koszorúzást Orosháza Önkormányzata a Táncsics Mihály Gimnázium aulájában és történelmi emlékparkjában. Emlékező beszédet mond Fejes Róbertné alpolgármester, közreműködnek a gimnázium diákjai, valamint az Orosházi Fúvószenekar.

 

 

 

1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja – Füzesgyarmat

 17 órától

A kopjafánál ünnepi beszédet mond dr. Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi karának oktatási dékánhelyettese. Közreműködik: László Attila előadóművész.

 

 

Ünnepi megemlékezés és fáklyás felvonulás – Szarvas

17 órától

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján ünnepi megemlékezés a Cervinus Teátrumban, beszédet mond Babák Mihály polgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő, műsort adnak a Cervinus művészei. Utána fáklyás felvonulás a teátrumtól a templomkert emlékoszlopáig, koszorúzás.

További programok »

FEL