November kilencedike a feltalálók napja

2019. november 9. 07:11 | Szilágyi Viktória

Ma már belegondolni sem tudnánk milyen lenne az élet áram, internet, telefon vagy akár golyóstoll nélkül. A hétköznapjainkat számos találmány teszi egyszerűbbé és kényelmesebbé. A sort a végtelenségig lehetne folyatni, de minden egyes találmányért hálásak lehetünk valakinek, valakiknek, akiknek a neveit, ha tudjuk, nem felejthetjük.

A feltalálok napja nem egy egységes ünnep, nem emlékeznek meg róla világszerte. Ahol figyelmet szentelnek neki, azokban az országokban is más-más időpontokban teszik ezt.

A feltalálók napja eredetileg az USA-ból ered. Az amerikaiak február 11-én, Thomas Alva Edison születése napján tartják a feltalálók napját, amelyet 1983-ban Ronald Reagan elnök törvénybe iktatott.  Edison leghíresebb találmánya a szénszálas izzólámpa volt. Edison nemcsak feltaláló, de üzletember is volt. Nikola Tesla, aki később Edison legnagyobb riválisává vált, ifjú korában kezdett el dolgozni Edison vállalatánál az egyenáramú generátor fejlesztésén.

 

Kép: Pixabay

 

Tesla nem sokkal később saját vállalatot alapított és a laboratoriumában elkészítette a forradalminak számító váltakozó áramú motort. Edison egyenáramával ellentétben a váltakozó áramot az erőműtől jóval messzebbre is el lehetett juttatni. Edisonnak a találmányai révén sikerült meggazdagodnia, azonban ahogy Tesla felfedezésével a konkureciájává vált, lejárató kampányt indított ellene. Idővel beigazolódott Tesla felfedezésének a fontossága, ami forradalmi változásokat eredményezett.  Tesla életében 146 szabadalmat (ebből 112-t az USA-ban) jegyeztek be a neve alatt. 

Tesla nevéhez fűzhető továbbá az energia vezeték nélküli továbbítása, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása is. Munkássága jelentősen hozzájárult a második ipari forradalomhoz, és döntő mértékben meghatározza jelenkori gazdasági és társadalmi életünket.

 

Magyarországon viszonylag későn kezdődött a megemlékezés 

 


Itthon csak 2008 óta tartják számon a feltalálók napját, melyet Magyar Feltalálók Napja néven minden év június 13-án rendeznek meg. Mi Szent-Györgyi Albert emlékére választottuk ezt a napot.

Összességében elmondható, hogy ezt a napot nemzetközi szinten sem csak azért hozták létre, hogy tisztelettel visszagondoljunk azokra a nagyszerű elmékre, akik nélkül ma teljesen más lenne az életünk, hanem azért is, hogy ezektől a kutatóktól, feltalálóktól tanuljon a jövő nemzedéke. Vegyen példát elszántságukról, kitartásukról és inspirálódjon! Hogy a mostani fiatalok is akarjanak létrehozni, valami újat, egyedit. Amellyel azon kívül, hogy halhatatlanokká válnak az utókor számára egy olyan dolgot hagynak hátra, amivel megkönnyíthetik az életet, jobbá tehetik a világot.

A Nemzetközi Feltalálók Napjának célja, hogy felébressze az emberben rejlő zsenit és minél többünket biztasson arra, hogy merjünk nagyot álmodni. Hiszen mindenkiben megbújhat a feltaláló, csak bátorság kell ahhoz, hogy kibontakozzon!- írja a tudoyanyplaza.hu

FEL