November 1-től már vény nélkül is kiválthatjuk gyógyszereinket

2017. november 2. 17:46 | Szabó Rita

Biztonságosabbá, gyorsabbá, kényelmesebbé és költséghatékonyabbá válik az egészségügyi ellátás – állítják a szakemberek. Novembertől ugyanis elindultak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér szolgáltatásai, köztük az e-recept. A szakemberek elmondták: várták az új rendszert, ugyanis nagy mértékben megkönnyíti majd a munkájukat.

A betegeknek ma már nem kell gyűjteniük a leleteiket és magukkal vinniük azokat az orvosi rendelésre. Novembertől ugyanis ezek az adatok mind elérhetővé válnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér szolgáltatásai segítségével. A rendszer november 1-jén indult, bár még nem működik zökkenőmentesen. A bevezetését több hónapos próbaidőszak előzte meg, amelyben a kórházak, gyógyszertárak, szakrendelők folyamatosan csatlakoztak az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térhez.

Az EESZT bevezetésével a szakembereknek az a szándéka, hogy biztonságosabbá, gyorsabbá, kényelmesebbé és költséghatékonyabbá váljon az egészségügyi ellátás. Így több adat áll rendelkezésre a kezelőorvosok számára, hogy pontosabb diagnózist állíthassanak fel és megállapíthassák a leghatékonyabb terápiát. Dr. Sonkoly Iván háziorvos elmondta, hogy az új digitális tér nagy mértékben elősegíti majd az egészségügyi dolgozók munkáját.

- Pontos képünk lesz a betegeink vizsgálatairól, a más helyen felírt gyógyszereiről, amit eddig nem mindig tudtunk áttekinteni. Így viszont pontosan tudjuk, hogy hol milyen gyógyszert kapott. Ezáltal elkerülhetők lesznek a felesleges gyógyszerírások, elkerülhetők lesznek a esetleges káros interakciók hasonló hatású gyógyszerek párhuzamos felírása esetében, és a párhuzamos vizsgálatokat is elkerülhetjük - fogalmazott a békéscsabai háziorvos.

 

 

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér összekapcsolja az összes egészségügyi ellátót. Újdonság a rendszer kapcsán, hogy már vény nélkül is kiadhatók a felírt tabletták. A betegeknek csak annyi dolguk lesz, hogy igazolják személyazonosságukat a gyógyszertárakban például e-személyi igazolvánnyal, vagy TAJ kártyával és hagyományos személyi igazolvánnyal - tudtuk meg dr. Melczer Mária Ágnestől, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnökétől.

- Ha a beteg vény nélkül jön el a gyógyszertárba, akkor sincs semmi gond. A személyigazolványa és a TAJ kártyája alapján le tudjuk kérni az adatait az internetes rendszerből, le tudjuk kérni azokat a gyógyszereket, amelyeket az orvos felírt neki. Akinek már e-személyigazolványa van és rátetette minden igazolványának számát, köztük a TAJ számát is erre az e-személyire, akkor azzal az egy igazolvánnyal is hozzájuthat a gyógyszereihez - fogalmazott a megyei kamara elnöke.

 

 

Az egészségügyi dolgozók többsége már várta az új rendszert, amihez nagy reményeket fűznek. A gyógyszerész kamara megyei elnöke azonban leszögezte: idő kell ahhoz, hogy ők és a betegek is megszokják a változásokat. A tervek szerint úgy néz ki, hogy 2019-től teljesen megszűnik a papíralapú információcsere a betegek és az ellátók között.

 

 

 

További programok »

FEL