Novák Katalin: Békés vármegye több figyelmet érdemel

2024. január 25. 20:20 | D. Nagy Bence

A köztársasági elnök Békés vármegyében tett látogatásának egyik utolsó állomásaként díszvacsorán látta vendégül a megyei vezetőket. A gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyában megrendezett fogadáson az államfő megyejárásának okáról és céljáról is beszélt, valamint egy frissen alapított elnöki kitüntetést is átadott.

A csütörtök esti díszvacsorán a vármegye vezetői: polgármesterek, a közigazgatási  és rendészeti szervezetek vezetői, a kulturális és a vallási élet szereplői foglalták el először helyeiket, majd a köztársasági elnök is megérkezett a Stefánia-szárny dísztermébe. Novák Katalin köszöntő beszédében először a moldovai kormányfővel csütörtök délelőtt, a gyulai várban lezajlott találkozójáról számolt be. Az elnöki fogadás kapcsán kiemelte: Dorin Recean miniszterelnök elismerését fejezte ki a magyar államfő felé, amiért elnöki feladatainak ellátására a fővárostól távol töltött idejében is gondot fordít.

– A Sándor-palota kihelyezésével az volt a célunk, hogy láthatóvá tegyük Békés vármegyét, azt a térséget, amely a történelmi Magyarország centruma volt egykor. Észlelhetjük, hogy figyelmünk leginkább azokra a dolgokra öszpontosul, amelyek a középpontban vannak, a periférián történő eseményekről kevésbé veszünk tudomást. Éppen ezért Békés vármegyei látogatásom alkalmával igyekeztem olyan helyekre is eljutni, amelyek kevesebb figyelmet kapnak – fogalmazott az államfő.

Fotó: D. Nagy Bence/behir.hu

 

Novák Katalin beszédében visszatekintett elnöksége elmúlt közel két évére, melyet, mint mondta, beárnyékolt az orosz-ukrán háború. 

– Csak sejtettem, hogy milyen nagy jelentősége lesz majd a diplomáciának, a nemzetközi kapcsolatoknak, azoknak a közösségeknek, melyeknek jó tagjai akarunk lenni, miközben sikerrel érvényesítjük a magyar érdekeket. Azt viszont tudtam, hogy nagy szükségünk van nemzeti identitásunk és összetartozásunk megerősítésére, országhatáron belül és kívül egyaránt, ez pedig az alaptörvényből fakadó feladatom is egyben – emelte ki a köztársasági elnök.

Az államfő ezek után összefogtalta Békés vármegyei látogatásának főbb állomásait, melyeket a megválasztása idején kiemeltként megjelölt témák mentén keresett fel. 

– A családok, a tehetségek, a teremtett világ védelmének, a nők és a hátrányos helyzetűek segítésének ügyéről van szó. Ezért vettem részt a gyulai zeneiskola növendékeinek hangversenyén Erkel Ferenc szülőházában, ezért látogattam el a békéscsabai Munkácsy Negyed kulturális és művészeti intézményeibe, és többek között ezért is volt fontos számomra, hogy a "Főzz és segíts!" karitatív rendezvényen magam is segítsek a jótékonysági célokra felajánlott fánkok elkészítésében. Látogatásom során találkozhattam hátrányos helyzetű személyekkel, akik sok tekintetben valóban szükséget szenvednek, de azt is láthattam, hogy vannak segítőik is – olyan közösségek, akik vállalják az elesettek támogatását, és felhívják helyzetükre a társadalom figyelmét – hangsúlyozta az államfő.

Fotó: D. Nagy Bence/behir.hu

 

Mint mondta, a sport tekintetében is kiemelkedőnek számít Békés, hiszen – sok más nemzetközi siker mellett – számos olimpikont adott a vármegye az országnak. Ennek kapcsán azt is megemlítette, hogy csütörtökön éppen Gyulán írta alá azt a köztársasági elnök határozatot, amellyel 2024-et hivatalosan is a mozgás évévé nyilvánította.

Novák Katalin beszédét követően – a frissen alapított díj története során első alkalommal – átadta Magyarország Köztársasági Elnökének Érdemérmét, mellyel Czirok Mihályt, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Zeneművészeti Iskola igazgatóját tüntette ki.

Galéria

További programok »

Gyula

Gyula legnagyobb influencere Erkel!

Gyulán a péntek Erkel Ferencről, a város leghíresebb szülöttéről szólt. Délután a Várfürdőben felvirágozták a zeneszerző bronzszobrát, majd a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban az Ünnepi Könyvhét keretein belül az "Erkel és a felkelés" című könyvet is bemutatták.
09:11
FEL