A Munkácsy Negyedbe látogatott Novák Katalin köztársasági elnök

2024. január 25. 14:58 | Hidvégi Dávid

Csütörtökön Békéscsabán folytatta Békés vármegyei látogatását Magyarország köztársasági elnöke. Novák Katalin a Munkácsy múzeum állandó Munkácsy kiállítását tekintette meg, majd a Békéstáji Művészeti Társaság tagjaival találkozott a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Az intézmény igazgatója, Bácsmegi Gábor fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban csütörtökön. Az államfő a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című tárlatot tekintette meg, amely – mint az elhangzott – a múzeum koronaékszere. A műtárgycsoport folyamatosan gyarapodik, közel 590 darab, a festőművészhez köthető relikviát számlál, továbbá a kollekció mintegy tíz festményből és ugyanennyi grafikából áll.

– Óriási és kiemelt jelentőségű a látogatása, hiszen nem mindennapi alkalomról van szó, nem is tudom, hogy volt-e már köztársasági elnök a Munkácsy Mihály Múzeumban. Nagyon büszkék vagyunk, hogy sikerült beiktatni a programsorozatba ezt az elemet. Azt gondolom, lenyűgöztük – fogalmazott az igazgató.

 

 

Az államfő ezt követően a nemrég Közművelődési Minőség Díjban részesített Csabagyöngye Kulturális Központba látogatott, ahol Szente Béla igazgató fogadta.

 

Novák Katalin köztársasági elnököt fogadja Szente Béla igazgató. Fotó: Kónya Kincső

 

Ezt követően a Békéstáji Művészeti Társaság tagjaival találkozott. Gnandt János ismertette történetüket és egyenként mutatta be a művészeket. Novák Katalin megtekintette a társaság 26 művészének 37 alkotását is.

– Nem mindennapi esemény ez az életünkben. Egy szép anyagot láthatott a köztársasági elnök, nagyon közvetlen volt és értékes beszélgetéseket folytatott a művészekkel, akik elmondták, hogy mivel foglalkoznak jelenleg és hogyan készültek a munkáik. Novák Katalin nagy érdeklődéssel hallgatta őket – mondta kérdésünkre a Békéstáji Művészeti Társaság elnöke.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Szombat este a gyulai Hídfőben mutatja be Moha új projektjét, a Z Moss Smith-t

Az Empty Story mellett a második, ezúttal a szóló vonalával lép a deszkákra szombaton 20 órakor, a gyulai Hídfőben Kovács Moha Zsolt. A csabai zenész 2018 óta készíti elő a saját projektjét, és most végre úgy érezte, itt az ideje, hogy bemutassa, ami a fiókban maradt. A koncertre két legjobb jóbarátja is el- és lekíséri.
2024. június 19. 12:56
FEL