Nincs újabb magyar Oscar-díj, a jelölés is hatalmas siker

2018. március 5. 06:29 | Mikóczy Erika

Az Una Mujer Fantástica (Egy fantasztikus nő) című chilei alkotás kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat az éjszaka Los Angelesben.

Sebastián Lelio drámája mellett Enyedi Ildikó Testről és lélekről című műve, valamint a Szeretet nélkül című orosz, A négyzet című svéd és a The Insult című libanoni film volt versenyben az elismerésért. Chilei film először nyert ebben a kategóriában.
 

Sam Rockwell kapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést a 90. Oscar-díjátadón. A 49 éves színész a Három óriásplakát Ebbing határában című alkotásban nyújtott alakításával érdemelte ki az amerikai filmakadémia díját, amelyre először jelölték. A kategória jelöltjei között volt filmbéli partnere, Woody Harrelson is.

Allison Janney, az Én, Tonya című film szereplője nyerte a legjobb női mellékszereplő. Az amerikai filmakadémia a legjobb animációs film díját a Coco című alkotásnak adta. Az alkotók a mexikói kultúra jelentőségét hangsúlyozva mondtak köszönetet az Oscarért.

A legjobb rövid animációs film elismerését a Kobe Bryant a Los Angeles Lakers egykori legendás játékosának szövege alapján készült Dear Basketball nyerte el, amelyet Glen Keane rendezett. A díjat a Star Wars: Az utolsó Jedik stábjából mások mellett Mark Hamill és BB8 adta át.

A legjobb smink és frizura díját A legsötétebb óra, a jelmeztervezését pedig a Fantomszál című film kapta. Utóbbiért a szobrocskát Mark Bridges a 93 éves filmes legendától, Eva Marie Sainttől vehette át.

A sportvilágot megrázó doppingbotrányról szóló Icarus című produkció kapta a legjobb dokumentumfilm díját. Christopher Nolan Dunkirk című második világháborús drámája a legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverés díját is elvitte az estén.

A látványtervezés kategóriájában a 13 Oscar-díjra jelölt A víz érintése elnyerte első Oscar-szobrát. Az alkotók a film rendezőjének, Guillermo del Torónak is köszönetet mondtak.

A Dunkirk című háborús dráma kapta a legjobb vágás díját. A vizuális effektusokért a Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fit jutalmazta az amerikai filmakadémia, míg a legjobb rövid dokumentumfilm díját Frank Stiefel műve, a Heaven Is a Traffic Jam on the 405 című alkotás kapta, amely Mindy Alper művészről szól. A rövidfilmnek járó Oscar-díjat a The Silent Child alkotói vehették át.

James Ivory kapta a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját a Szólíts a neveden! című filmért. Forgatókönyvírói Oscar-szobrát André Acimannek ajánlotta, aki a film alapjául szolgáló szerelmes történetet megírta. A 89 éves Ivory a legidősebb díjazott lett az Oscar-díjak történetében.

Jordan Peele a Tűnj el! című horrorfilm forgatókönyvíró-rendezője filmje eredeti forgatókönyvéért vehette át az elismerést. Mint mondta, azoknak ajánlja, akik lehetővé tették számára, hogy felemelje a hangját. Köszönetet mondott a közönségnek is, hogy elment és megnézte a produkciót.

Tizennegyedik alkalommal jelölték - volt olyan év, hogy két filmért is -, de most először nyert Oscar-díjat Roger Deakins. A brit operatőr a Szárnyas fejvadász 2049 című sci-fi fényképezéséért vehette át az amerikai filmakadémia elismerését.

A legjobb filmzenéért Alexandre Desplat vehette át a szobrot. A francia komponista A víz érintése című filmhez írt zenéjéért kapott Oscar-díjat. Kilencedszer jelölték, egyszer már nyert.

A legjobb betétdal a Coco című rajzfilmből a Remember Me, Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez szerzeménye lett.

A legsötétebb óra című filmben Winston Churchill megformálásáért Gary Oldman kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést. A Három óriásplakát Ebbing határában című filmért Frances McDormand lett a legjobb női főszereplő.

A mexikói Guillermo del Toro kapta a legjobb rendező Oscar-díját A víz érintése című filmjéért.  A víz érintése kapta a legjobb filmnek járó díjat is.

Forrás: MTI

 

 

További programok »

FEL