Nincs karácsony fenyő nélkül – na de igazit vagy műfenyőt válasszunk?

Karácsonykor gyakran előkerül a kérdés, hogy műfenyő vagy igazi fenyő kapjon helyet a lakásban? Napjainkban egyre többen vesznek műfenyőt, azonban még mindig akadnak olyanok, akik az igazi fenyőre esküsznek. Mindkét tábor mellett erős érvek szólnak, így csak az ízlésünkön múlik, hogy melyiket is választjuk. 

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a műfenyők. A szakemberek állítása szerint a vásárlók leginkább kényelmi szempontból döntenek emellett, de fontos tényező, hogy tartósak és valósághűek legyenek. A tapasztalat azt mutatja, hogy sokan kedvelik az úgynevezett háromdimenziós ágú műfenyőket, amelyek teljesen valósághűek.

Többen is úgy gondolják, hogy értelmetlen dolog kivágni a fenyőfákat az ünnep kedvéért vagy a lepotyogó tűleveleket szeretnék elkerülni. Ilyen és ehhez hasonló okokból, döntenek  karácsonykor a műfenyő mellett, amely akár több éven keresztül is használható.

– Egy műfenyő akár 8-10 évig szép marad és az évek múltán is szépen mutat majd, hiszen mindig csak szentesete napján vesszük ki a dobozból. Ezeket összeszereljük egy óra alatt és már dekorálja is a lakást – mondta el Pálya Ottó, a Dekor Trend üzlet kiskereskedelmi ágazatvezetője.

Vannak olyan vásárolók is, akik karácsonykor ragaszkodnak az élőfenyőhöz, szabálytalan formája, illata és természetközelsége miatt.

– Szeretjük a fenyő illatát, az adja meg a karácsony hangulatát és fénypontját, nálunk, a családban az illat döntő szempont.  Az élő fa szerintünk sokkal szebb is, mint egy műfenyő. Ha a fa nálunk nem igazi, a karácsony sem az – árulta el családi mottójukat Sipiczki Ilona.

Az árusok azt tapasztalják, hogy sokan a környezetvédelem miatt nem vásárolnak élő fát. Azonban elmondásuk szerint ettől nem kell félni, ugyanis ezeket a fenyőket faiskolákban nevelik, kifejezetten karácsonyra.

– Ezeket a fenyőket arra termesztik, hogy karácsonykor eladjuk őket. Természetesen az utánpótlás folyamatos. Minden évben több fenyőt ültetünk el, mint amennyit kivágunk, így nincs ok az aggodalomra környezetvédelmi szempontból – tájékoztatott Kiss István gazdálkodó.

A vita többnyire arról szól, hogy az igazi vagy a műfenyő környezetkímélőbb, viszont erre a kérdésre tényleges választ senki nem adott számunkra – ennek eldöntésében segíthet ez a cikk. Azonban legyen igazi vagy mű, kicsi vagy nagy, a jelkép örök, ugyanis abban azért egyetérthetünk, hogy nincs karácsony fenyő nélkül.

Megosztás:

Címke: , , , , ,