A kikerülhetetlen kérdés: igazi vagy műfenyő?

2018. december 9. 14:16 | behir

Az egyik előbb-utóbb hullajtja leveleit és kárba megy, a másiknak viszont nincs igazi illata, ráadásul néha kicsit természetellenes is. Persze nem mindenkinek okoz ekkora dilemmát a megfelelő karácsonyfa-alapanyag kiválasztása, azonban jó néhányan törhetik a fejüket ezekben a napokban azon, melyiket válasszák: az igazi vagy  a műfenyőt? 

Napjainkban egyre fontosabbá vált a környezettudatos életmód és egyre többen tesznek azért, hogy életük minél jobban illeszkedjen az új életvitelhez, ez alól ünnepek sem képeznek kivételt. A vita általában arról szól, hogy az igaz vagy a műfenyő okoz-e több kárt, bár erre a kérdésre tudományos válasz még nem született. A ShopAlike csapata emiatt döntött úgy, hogy jobban megvizsgálja mindkét alternatívát

 

A valódi karácsonyfák termesztéséhez 11 hónapra van szükség, ideértve az alapvető ápolást, a kártevők és betegségek elleni védelmet, a formára metszést, és a fák kivágását. 1-10 új fa helyettesít minden újonnan kivágott fát, így garantálva a faiskolák fenntarthatóságát. Körülbelül 80 millió karácsonyfa növekszik faiskolában Európa-szerte. Németország a legnagyobb termelő, de az exportálás terén Dánia jár az élen. Míg a fenyők növekednek, addig tisztítják a levegőt, de amíg a faiskolákból az üzletekbe és otthonokba, majd az újrahasznosító telepekre kerülnek, nagyban növelik saját ökológiai lábnyomukat.

 

A műfenyőkkel ezzel szemben elméletileg 70 évnyi munkát takaríthatunk meg: 10 éves műfenyő-használattal 10 élő fát lehet megmenteni, melyek egyenként 7 év alatt nőttek meg. Egy két méter magas műfenyő hozzávetőleges ökológiai lábnyoma 40 kilogramm szén-dioxid. Ma Kína a legnagyobb műfenyő-gyártó ország, emiatt a karácsonyfákat teherhajókon szállítják világszerte. Legalább 20 használat szükséges ahhoz, hogy egy műfenyő környezetbarátabb legyen, mint az igazi.

 

Igazi vagy műfenyő? Forrás: ShopAlike

További programok »

FEL