Ni-hao!

2016. szeptember 23. 14:10 | Zsíros András

Kínai nyelvoktatás indult Békéscsabán, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. Az ingyenes tanfolyamra már induláskor nagy volt az érdeklődés, ami a szervezők reményei szerint később még tovább bővülhet.

Kíváncsisággal vegyes izgalom töltötte meg a tantermet az első kínai nyelvórán a Jankay iskolában. Akik éreztek magukban elég bátorságot magukban, hogy jelentkezzenek a most indult oktatásra, most még ugyan keveset tudnak a nyelvről, de azzal tisztában vannak, hogy a későbbiekben nagyon nagy hasznuk származhat a megszerzett tudásból.

Az órákat tartó, fiatal Wang Ting tanárnő a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének köszönhetően érkezett Békéscsabára. Mint mondta, nagyon örült, amikor első találkozásukkor a gyerekek kínaiul köszöntek neki.

- A kínai és a magyar nyelv egészen más. De a gyerekek nagyon okosak. Az óra végére már néhány kínai mondatot el tudnak majd mondani. Szerintem a nyelvet is meg tudják tanulni – bizakodott.

Az angol nyelven folyó oktatásra összesen közel negyvenen jelentkeztek. Az intézmény vezetője szerint a nyelvismerettel komoly előnyre tehetnek szert a tanulók. Tirjákné Prisztavok Ágnes úgy vélte, diákjaiknak így még több lehetőségük lesz elhelyezkedni, ha a jövőben Kína felé további kereskedelmi tér nyílik meg.

A program a szervezők reményei szerint bővülni fog. A Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola már az első évben igyekszik bekapcsolódni a képzésbe, így középiskolai, szakköri szinten ott is elindul majd a kínai nyelvoktatás. A későbbiek során azonban szeretnének nyitni más általános és középiskolák felé is.

FEL