Nevelőszülőket keres az SOS

2016. március 31. 11:14 | behir.hu

Magyarországon közel 22 ezer gyermek nem a vér szerinti szüleivel él. Ők vagy nevelőotthonokban, vagy nevelőszülőknél élik mindennapjaikat. A szakemberek szerint jelenleg 2000 nevelőszülőre lenne szükség ahhoz, hogy minden ilyen sorsú gyermek családban nőhessen fel. Törvény szerint 2017-ig valamennyi 12 éven aluli gyermeket nevelőszülőknél kell elhelyezni, azokat is, akik most intézetben nevelkednek. Ezért az SOS-Gyermekfalvak a nevelőszülők toborzása érdekében országos kampányt indítottak.

Pintér Istvánné két éve dolgozik az SOS-Gyermekfalunál, egy éve nevelőszülő, most négy fiúgyermeket nevel. Fontosnak érezte, hogy miután gyermekei felnőttek, biztonságos otthont nyújtson a rászoruló kicsiknek.

- Már az apró sikereknek, fejlődésnek is örülök és ilyenből sok van. Csodálatos érzés, amikor a gyerek azt mondja, hogy köszönöm Eta néni, ez most nagyon jólesett – hangsúlyozta Pintér Istvánné. – Soha nem felejtem el, amikor az egyik gyermek a nyakamba ugrott a születésnapján, mert tortát készítettem neki és még soha nem volt születésnapi tortája.

Such Anikó három éve anyaképviselő a gyermekfaluban, és összesen hét gyermeknek volt -  ahogy ő fogalmaz - az édesanyja.

- Nem lehet őket nem szeretni. Azért, mert valamilyen oknál fogva nem nevelkedhetnek a vér szerinti szüleikkel, megérdemlik, hogy ugyanúgy szerető családban és biztonságban nőjenek fel, mint a társaik. Nem az a fontos, hogy a nevelőszülőjük vagyok, hanem az, hogy az anyjuk és szeretem őket.

Hazánkban sok olyan gyermek él, akikről vér szerinti szüleik nem gondoskodnak megfelelően. Ezért az SOS-Gyermekfalvak a nevelőszülők toborzása érdekében országos kampányt indítottak. A kiválasztott szülőket a későbbiekben a nevelőszülői hálózat szakemberei segítik, akikhez kérdéseikkel bármikor fordulhatnak. 

József Imre, az orosházi SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítvány projekt- és területi igazgatója elmondta, a nevelőszülők kiválasztásakor sok mindent figyelembe vesznek. Miután ezeken a szűrőkön átesett egy-egy jelentkező, képzésen kell részt vennie. Itt segítenek felkészülni a mindennapokra, illetve a nevelőszülői hálózatok segítő szakemberei folyamatosan támogatást nyújtanak. A neveéőszülők 

A cél mindig az, hogy a családból kiemelt gyermekek visszatérjenek vér szerinti szüleikhez, vagy ha azok lemondanak róluk, örökbe fogadják őket. A nevelőszülő foglalkoztatási jogviszonyban részesül, munkájáért fizetést kap, szabadsága idejére segítő gondoskodik a gyerekekről.

 

 

Ki lehet nevelőszülő?

1. Aki büntetlen előéletű.

2. a 24. életévét betöltötte. A gondozott gyermeknél legalább 18 évvel és legfeljebb 50 évvel idősebb;

3. Személyisége, egészségi állapota és körülményei alapján alkalmas a nála elhelyezett gyermek egészséges fejlődésének biztosítására;

4. Hajlandóság a felkészítő tanfolyam elvégzésére, és a gyermekfalvak által megkövetelt gyakorlati időszak teljesítésére.

5.  Házaspárok, akár gyerekkel is A két fél egyformán felel a gyerekekért, teljes családi mintát nyújtva nekik. Ilyenkor a házaspár kapcsolatát is felmérjük. •

6. Apák: férfiak is jelentkezhetnek nevelőszülőnek, mind a gyermekfaluba, mind a külső hálózatba.

7. Dolgozó családok, ahol van még hely 1-2 gyereknek Olyan családok, akik munka és saját gyerekeik mellett, társadalmi felelősségérzetből vállalják otthonukban a gyermekek gondozását, sikeres életmintát mutatva nekik.

 

FEL