Néptáncos, kiszebábégetős télűzőt tartottak a Lencsési Általános Iskolában

2024. február 9. 20:49 | Kovács Andrea

Zenés-táncos télbúcsúztatót tartottak pénteken a Lencsési Általános Iskolában. A népszokásokat felelevenítő rendezvényen volt néptáncbemutató, csöröge sütés és kiszebáb égetés is szerepelt a programban.


A Lencsési Általános Iskola hagyományőrző télbúcsúztató rendezvényén Varga Tamás alpolgármester is részt vett.

– Fantasztikus hangulata volt és látszott a gyerekeken, hogy magukénak érzik ezeket a hagyományokat és a 21. században is érzik milyen fontos, hogy mókával, játékkal elevenítsük fel a télűző, tavaszköszöntő népszokásokat. Külön örülök annak, hogy ilyen széleskörű összefogással jött létre, hiszen az iskola, az óvoda, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hétpróbás Néptánciskolával közösen alkotott meg egy véleményem szerinti mintaprogramot - hangsúlyozta Békéscsaba alpolgármestere.

 

Vida András igazgató kiemelte, hogy az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására, a népszokások felevenítésére, ezért is szervezték meg a vidám télűző mulatságot. 
–  Nagyon fontosnak érzem, hogy a hiteles források, a gyökerekhez történő visszanyúlásra odafigyeljünk és a gyerekek megismerkedjenek ezekkel  a hagyományokkal, népszokásokkal.

 

 

A télűző mulatságot megelőzően a hatodikos gyerekeknek, Harangozó Imre néprajzkutató rendhagyó honismereti órákat tartott, aki elmondta, hogy a farsangi ünnepkörről beszélve próbálta azt közvetíteni a gyermekeknek, hogy a hagyományok belső rendjének megismerése a lényeg.

– Nagyon meghatódtam amikor ma meghallottam, hogy néhány diák szó szerinti részleteséggel emlékszik arra amiket hetekkel ezelőtt mondtam el nekik, s ez is megerősített abban, hogy a pedagógia lényege a motiváció. Ha sikerül feléleszteni bennük a belső érdeklődést, hitelesen fordulunk hozzájuk akkor ez ilyen módon megmarad bennük. 

A rendezvényre a hatodikos lányok a farsangi időszak egyik jellegzetes ételét, csörögefánkot sütöttek az iskola konyhájában, s mint kiderült nemcsak a csöröge elkészítésének módját sajátították el, de arra is emlékeztek, hogy a farsangi időszak az ünneplésről a lakomázásról szólt, ilyenkor a fánkhoz hasonló zsírosabb ételeket is fogyasztottak, mert ezt követően a hamvazó szerdával kezdődő nagyböjt idején már könnyebb tésztás ételeket ettek.

A télbúcsúztató mulatság a hétpróbás néptánciskola vezetésével az intézmény alulájában kezdődött, majd a 650 diák osztályonként vonult ki az udvarra, ahol a régi hagyományoknak megfelelően a kiszebábokat is a tűzre vetették. A mulatságon a Lencsési óvoda mintegy 80 nagycsoportosa is részt vett, akik hangszerekkel segítettek a tél elűzésében.

Galéria

További programok »

Itthon

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL