Népszerű-e ma a házasság?

2023. január 27. 12:56 | Csiffáry Zsuzsanna

A statisztikák szerint az elmúlt évek növekvő tendenciája töretlenül tart, és egyre többen kötik össze az életüket hazánkban. Ezt bizonyítják a kutatások is, amelyek szerint egész Európában kizárólag Magyarországon emelkedett a házasságkötések száma.

Jó lehetőségük volt a házasság előtt állóknak megismerni az esküvők formai hátterét a közelmúltban, a Békéscsaba legnagyobb bevásárlóközpontjában megszervezett esküvő kiállításon, ahol nagy figyelmet kaptak a menyasszonyi ruhák. A hölgyek többféle anyagból készült viselet közül  válogathattak a hétvégén. A kínálat szerint az elasztikus, és dekortüll, valamint a részletgazdag csipkedíszítés és a strasszkő a legnépszerűbb. 

– Három éve oktatunk táncot Békéscsabán, és a jelentkezők számából egyértelműen azt mondhatom, hogy egyre többen vannak azok, akik házasodni szeretnének. Azt gondolom, hogy egyre többen és egyre fiatalabb korban szeretnének házasságot kötni a párok a megyeszékhelyen – mondta el a behirnek Sódar Kiss Brigitta, a B&B esküvői táncoktatás ügyvezetője. 

Dunai János szerint sokan a hagyományőrzés igényével hívnak vőfélyt az esküvőre. Mint mondta, a vőfély feladata a násznép szórakoztatása és vezetése a nagy napon. 

– Azok, akik házasságot kötnek, egyfajta felelősséget vállalnak egymásért. Ebben azért nagyon nagy különbség van bármilyen más élettársi kapcsolathoz képest, ha szabad így fogalmaznom –  tette hozzá Dunai János, vőfély. 

Az emberek továbbra is stabilitásra és családra vágynak. Urbán-Zsilák Klára, a Békéscsaba polgármesteri hivatala közigazgatási osztályának vezetője elmondta, hogy télen értelemszerűen kevesebben házasodnak, míg tavasszal ugrásszerűen megnő a házasulandük száma. 

– Az esküvők főbb időszaka május végétől egészen október elejéig tart. Picit kihúzódik ez a szezon a korábbi évekhez képest. Azt látjuk, hogy a covid előtti időszak nagyságrendjéhez visszatértünk a tavalyi év során. Míg a 2019-es évben 405 házasságkötés volt Békéscsabán, tavaly már ismét 365 pár kötötte össze az életét, tehát kezdenek visszajönni a korábbi számok – fogalmazott az osztályvezető. 

Hozzátette, hogy a pároknak továbbra is lehetőségük van igénybe venni a városháza pénteki, ingyenes házasságkötési szolgáltatását.

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
2024. március 2. 16:11
FEL