Népszerű a dévaványai oromdíszeket bemutató kiállítás

2021. december 9. 10:49 | behir

Az elmúlt hónapokban sokan látogatták meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjának szállásépületében berendezett, dévaványai oromdíszeket bemutató kiállítást.

A házoromdíszek, más néven ösztörűk egykor a dévaványai lakóházak jelzésére szolgáló, kovácsoltvasból készült díszítő elemek voltak. Eredetük a török időkre vezethető vissza, erre utalnak a legelső motívumok is: csillag, félhold, lófarok. A leírások szerint a lakosok ezekkel az ösztörű formájú oromdíszekkel jelezték más betolakodóknak, hogy ők a törököknek fizetik az adót. A törökök kiűzése után az oromdíszek is átalakultak. Előbb puritán, egyszerű kis keresztek, majd a polgárosodás, gazdagodás jeleként egyre cifrább, díszesebb, nagyobb keresztek jelentek meg a házak tetején. A kereszteket ekkor már egészen más motívumok (virág, napsugár, levél stb.) ékesítették.

Az 1970-es években még 42 dévaványai épületen voltak ilyen házoromdíszek. Azóta azonban a régi házakat lebontották, az újakra pedig nem kerültek fel az ösztörűk. A Dévaványai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület felmérése szerint napjainkban már csupán 3-4 ingatlanon fedezhető fel ez a sok évszázados történettel rendelkező, hagyományos díszítő elem. A többiről csupán a fényképek alapján szerezhetünk ismereteket.

Az egykori díszek mintájára Egri Sándor, dévaványai származású kovácsmester 35 utánzatot készített el, ezekből rendeztünk be a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont szállásépületében egy kiállítást. A Dévaványai Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tulajdonát képező tárlat időrendi sorrendben mutatja be a stilizált háztetőkre helyezett oromdíszeket.

A kiállítást csoportosan, előzetes bejelentkezés alapján azok is látogathatják, akik nem foglalnak nálunk szállást. Rövid, 30 perces tárlatvezetést is igényelhetnek. Információ: Szélné Sándor Katalin, telefon: 06-30/445-2409.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Kultúra

Gyűjtést szerveznek az „ötödik” Magnának, Magda Lajosnak

Három hete mélyaltatásban fekszik egy budapesti kórházban a mezőtúri születésű, de jó másfél évtizede, ezer szállal Békés megyéhez kötődő Magda Lajos. A kiváló zongorista korábban jó néhányszor volt az ötödik Magna tag.
2022. január 17. 15:24
FEL