Népszavazás az uniós kvótáról

2016. május 10. 16:54 | Zsíros András

Elrendelte az Országgyűlés a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazást. A referendumot előreláthatólag szeptemberben vagy október első napjaiban lehet megtartani.

Naponta átlagosan 85 migránst fogott el idén a Határrendészet. A hatóság adatai alapján ez csak ebben az évben több mint tízezer ember, akiknek száma a statisztikák alapján növekvő tendenciát mutat.

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy egy meghatározott számítás alapján szétosztja a tagállamok között az Unióba érkező bevándorlókat. E szerint Magyarországnak is be kellene fogadnia migránsokat, akár több ezer embert is.

A magyar kormány népszavazást kezdeményezett a kérdésben, amelyet ma elfogadott a parlament. A kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Az általunk megkérdezett békéscsabaiak többsége elítélte az Unió szándékát. „Minden országnak joga van eldönteni, hogy szeretne-e ilyen embereket befogadni vagy sem.” „Lehetőség szerint akaratunk ellenére ne telepítsenek ide migránsokat!” „Sokfelé jártam a világban. Kínától kezdve arab országokban is, de az a meggyőződésem, hogy jobb, ha ez az ország magyar marad.” Ilyen, és ehhez hasonló véleményekkel találkoztunk.

A Fidesz békéscsabai szervezete is részt vesz majd a népszavazás lebonyolításában és az azt előkészítő munkában. Herczeg Tamás szerint nem idegengyűlöletről van szó, hanem egy kezelhetetlen helyzetnek próbál megálljt parancsolni a magyar kormány, és a népszavazás ehhez próbál mandátumot adni.

A most elfogadott országgyűlési határozat arról is rendelkezik, hogy a népszavazás lebonyolítására legfeljebb mintegy 4,9 milliárd forint fordítható. Az indoklás szerint ebből 500 millió forint a korábban a Nemzeti Választási Iroda rendelkezésére bocsátott forrásból biztosítható.

További programok »

FEL