Szegyások kiállítása a Téglában – fiatal tehetségek a népi kultúráért

2023. június 14. 14:40 | Csiffáry Zsuzsanna

Szerdán délelőtt nyitották meg a “Népi kultúrával a fiatal tehetségekért, fiatal tehetségekkel a népi kultúráért!" című kiállítást a Tégla Közösségi Házban, Békéscsabán. A tárlaton a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló programban résztvevő , a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium divat-, jelmez- és díszlettervező szakán tanuló diákok munkái tekinthetők meg.

A kiállításon látható alkotásokat Novák Attila, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Gimnázium művészeti munkaközösség vezetője méltatta, majd Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület titkára nyitotta meg az eseményt.  

Fotó: Such Tamás/Behir.hu

 

A bőrműves viselet kiegészítők is kiemelt helyet foglaltak el a divatkiállításon, amelyek jól variálhatók egy mai ruhával is.  

Medgyesi Luca, az Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium tanulója elmondta, hogy kicsi kora óta vonzódik a divathoz és azon belül a bőrdíszművességhez. 

 

Fotó: Such Tamás/Behir.hu

 

A nemez és a hímzett munkák sokféleségéből is láthatnak ízelítőt a látogatók. Az iparművészeti alkotásokban a diákok egyénisége, színvilága, ízlése a divat iránt érzett elhivatottsága tükröződik. Többen merítettek a paraszti kultúrából, valamint a Békés megyei szűcshímzést is feldolgozták. 

 

Fotó: Such Tamás/Behir.hu

 

Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület titkára kiemelte, hogy a program és a kiállítás üzenete, hogy öltözékünkkel is összeköthető a múlt, a jelen és a jövő. 

– Mi kifejezetten törekszünk arra a népi kézművességben, hogy a korábbi motívumvilágokat kicsit át tudjuk helyezni a mai világba. Ezt úgy nevezzük, hogy innováció a népi kézművességben. Leginkább az öltözködés kultúrában fordul elő, hogy olyan öltözékek, olyan viseletkiegészítők készülnek, amelyek azokat a motívumokat tartalmazzák, amelyek a régi paraszti kultúrában fellelhető stílusokat tükrözik vissza – fogalmazott Kocsis Klára. 

 

Fotó: Such Tamás/Behir.hu

Fotók: Such Tamás/ behir.hu

A tárlat a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg. Az alkotások június 30-áig tekinthetők meg.

További programok »

FEL