Nemzetközi összefogás a problémás internethasználat ellen

2024. május 17. 07:33 | behir.hu

Úttörő európai projekt indult 14 ország 22 egyetemének összefogásával, amelynek célja, hogy okosalkalmazások segítségével csökkentse a digitalizáció káros hatását a fiatalok mentális egészségére. A BootStRaP (Boosting Societal Adaptation and Mental Health in a Rapidly Digitalizing Post-Pandemic Europe) projektben az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kutatói is részt vesznek – Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Becslések szerint a világ lakosságának 10-17%-át érinti az internet problémás használata. Számos online tevékenység – mint például a videójátékozás, az online szerencsejátékozás, a pornográf tartalmak nézése vagy a közösségi hálózatok használata –, illetve a felettük való kontroll elvesztése problémákat okoz az egyéneknek és családjaiknak. Ezek közül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szerencsejáték-használati zavart, a videójáték-használati zavart és a kényszeres szexuális viselkedészavart hivatalosan is mentális zavarnak tekinti.

A most induló nemzetközi program a szülőket, gondviselőket, tanárokat és egészségügyi szakembereket támogatja majd a problémás internethasználat kockázatainak azonosításában, és annak megértésében, hogy ezek milyen veszélyekkel járnak. 

– A fiatalok napi online tevékenységét, szokásait egy mobilalkalmazás segítségével vizsgáljuk majd - mondja a projekt vezetője, Naomi A. Fineberg, a University of Hertfordshire professzora. 

Az érintett korosztály tagjait közvetlenül is bevonják a mobilalkalmazás fejlesztésébe és a kutatási folyamatba is. Európa-szerte összesen több ezer tinédzsert toboroznak iskolákon keresztül, hogy megtudják, hogyan használják a fiatalok az internetet, és ez hogyan függ össze a jóllétükkel. Magyarországon három iskola – az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium és a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium – tanárai és diákjai működnek közre a projekt megvalósításában. 

A felmérést követően a szakértők megfogalmazzák az egészségesebb internethasználat irányelveit és meghatározzák, hogy a viselkedésbeli változások hogyan csökkenthetik a kockázatokat, és hogyan akadályozhatják meg a problémás internethasználat kialakulását. 

– Célunk, hogy szilárd tudományos bizonyítékokon alapuló globális politikai ajánlásokat fogalmazzunk meg az problémás internethasználat kezelésére – hangsúlyozza Dr. Jose M. Menchon professzor, a projekt Társadalmi és Politikai Változások munkacsoportját vezető kutató.

A projekt hazánkban az ELTE PPK Pszichológiai Intézet kutatói, köztük Demetrovics Zsolt, Felvinczi Katalin és Czakó Andrea közreműködésével valósul meg. 

– Ez a nagy volumenű európai együttműködés kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy hozzájáruljunk a fiatalok egészséges internethasználatát támogató módszerek kidolgozásához - mutat rá Demetrovics Zsolt. Hozzátette: az eredmények közvetlenül is alkalmazhatók lesznek minden résztvevő országban.

A BootStRaP projektet a Horizon Europe program, az Egyesült Királyság kutatási és innovációs programja és a svájci Oktatási, Kutatási és Innovációs Államtitkárság támogatja.

Forrás: Eötvös Loránd Tudományegyetem

További programok »

Világ

Ne etessük a vízimadarakat!

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol, semmivel, kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat!
10:07
FEL