Nemzeti Vágta: Az első előfutam ismét Sarkadon volt

2018. május 2. 18:19 | Horváth Szabolcs

Tizenhét előfutama van a Nemzeti Vágta döntőjének, amit szeptemberen rendeznek meg ismételten Budapesten a Hősök téren. Kedden Sarkad adott otthont az első selejtezőnek, ahová Békés megye 12 lovasa érkezett, akik közül a leggyorsabbak településüket képviselhetik a rangos megmérettetésen.

 

Kovács Réka Mezőgyán települését képviseli majd a Nemzeti Vágta budapesti döntőjében. A lovas gyakorlott, rutinos versenyző, 15 éve ül a nyeregben, és egy éve dolgozik együtt Bodza nevű lovával, akivel a remek rajt után több lóhosszal nyerték meg a versenyt.

- 2010-ben indultam a Kishuszár Vágtán és az volt az álmom, hogy egy nagy vágtán is induljak. Tavalye sajnos nem jutottam be, de most sikerült, úgyhogy idén a legnagyobbak között versenyezhetek - nyilatkozta Kovács Réka a Nemzeti Vágta döntős versenyzője.

A ló tulajdonosa - aki mezőgyáni születésű - elmondta: komoly szakmai elismerés, hogy ilyen kemény mezőnyben Kovács Réka nyerte meg a futamot. Váradi Zoltán lovai már hét alkalommal jutottak be a Nemzeti Vágtába.

- Ott nem csak lóverseny van, hanem a települések is megmutatják magukat a vágta korzón, ahol a település értékei, az ottani gazdasági, társadalmi, kulturális élet is bemutatkozhat. Épp ezért ez igen nagy szó - mondta Váradi Zoltán Mezőgyán csapatvezetője.

A második futamban a szintén rutinos, Kondorost képviselő profi versenyző Szabó Erzsébet hatalmasat bukott félvér lovával, a bírók meg is állították a viadalt. Szerencsére a hölgynek csak könnyű sérülései lettek, de a ló olyan komoly törést szenvedett, hogy valószínűleg el kell altatni. Azt mondják a főszervezők, hogy a versenyző minden technikai felkészítésen részt vett és rajta volt minden protektor felszerelés, a gerincvédő, és a bukósisak is.

A baleset némiképp lassította a verseny lebonyolítását, de a megmérettetés kora délután további futamokkal folytatódott. A főszervező elmondta a Nemzeti Vágta egy újfajta versenyzési mód, amelynek egyik célja az őshonos magyar fajták bemutatása.

- A Kárpát-medence legnagyobb lovas rendezvénysorozatává nőtte ki magát, 17 elővágtát szervezünk az idei évben, amiből négy határon túli. Ugyanúgy, mint az elmúlt évben, most is lesz székely, vajdasági, felvidéki és muravidéki futamunk. Megvalósult amit szerettünk volna, és célként megfogalmaztunk 2008-ban: hogy hidakat építsünk a határon túli magyarság irányába - nyilatkozta Bendes Csaba a Nemzeti Vágta elővágta és nevezési igazgatója.

Négy település, Mezőgyán, Vésztő, Biharugra és Sarkad képviselői, valamint kiváló hátaslovaik már biztosan ott lesznek a Nemzeti Vágta szeptemberi döntőjében Budapesten, a Hősök terén.

További programok »

FEL