A Nemzeti Pedagógus Kar szakmai fórumot tartott Békéscsabán

2019. október 25. 18:39 | Sipos Gábor

A pedagógus kar rendezett fórumot a békéscsabai óvodai, általános iskolai, szakiskolai illetve gimnáziumi pedagógusok részére péntek délután. A rendezvényt egy tájékoztató is megelőzte a Békéscsabai Szakképzési Centrumban.

A rendezvény vendége volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, dr. Maruzsa Zoltán, aki a köznevelés aktualitásairól tartott beszámolót.

– Készül az új köznevelési stratégia, hiszen készülünk az Európai Unió következő finanszírozási ciklusára. Ez nyilván számos projektet és elképzelést vet fel, ezeket egyeztetjük a társadalmi partnerekkel, többek között a pedagógus karral is – mondta az államtitkár.

A pedagógus kar egy tájékoztató és problémafelvető szerveződés, amely egyrészről segíti az információáramlást, másrészről jelzi az esetleges problémákat, felvetéseket az oktatási tárca irányába. Dr. Zalay Szabolcs, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökségének tagja elmondta, hogy az ügyvédeknek, az orvosoknak kamarájuk van, de hasonló típusú szervezet nem volt a magyar pedagógia világában. 

A szakmai kar 2014-ben jött létre, jelenleg a szervezet kiépítésén dolgoznak, növelni szeretnék a 4-5 ezres aktív létszámot, szeretnének jelen lenni az óvodai intézményektől a gimnáziumokig minden oktatási intézményben.

– Érjük el, hogy legyen minden intézményben egy kapcsolatunk, legyen egy olyan pedagógus, aki a helyi gyakorlati végrehajtó helyekről az információkat becsatolja hozzánk, így mi is naprakészek lehetünk – hangsúlyozta a rendezvényen Iszák Tibor elnökhelyettes.

A Nemzeti Pedagógiai Kar országos szervezet, amelynek elnöke nyitotta meg a rendezvényt és tartott előadást is. Horváth Péter beszédében érintette az oktatási rendszer aktuális változásait, de elsősorban a pedagógusokat kérte, hogy osszák meg majd meg velük véleményüket és javaslataikat, alakuljon ki egyfajta bizalmi viszony a jövőben.

– Mindjárt az elején szerettük volna világossá tenni, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar szakmai alapokon szerveződik és ilyen módon szeretné a szakma érdekeit képviselni. Benne vannak a pedagógusok, a diákok, a gyerekek egészen az óvodáskortól a középiskola elvégzéséig, és benne vannak az intézmények a maguk infrastruktúrájával, eszközeivel és lehetőségeivel – nyilatkozta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma dísztermében mintegy 200 pedagógus hallgatta végig a tematikus előadásokat. 

További programok »

Itthon

Ismét szólt a hatlövetű a tótkomlósi cowboy találkozón

Nem csak a hagyományos, vadnyugati forgópisztolyok, a Coltok és a Remingtonok, hanem elöltöltős és sörétes puskák, dörrenését hallhatták azok az elöltöltős lövészek, akik tizenhatodik alkalommal érkeztek Tótkomlósra, a Nagy Déli Cowboy Találkozóra.
11:17
FEL