Nemezkészítő szakkör indult a Jaminai Közösségi Házban

2021. december 9. 13:16 | D. Nagy Bence

A Nemzeti Művelődési Intézet országszerte, így Békéscsabán is népi mesterségeket megismertető szakkört indított. A Jaminai Közösségi Házban szerdánként nemezelni tanulnak az érdeklődők.

Kis létszámú, de lelkes csoport gyűlt össze szerda este a Jaminai Közösségi Házban az újonnan induló nemezkészítő szakkörre.

– A nemez nem más, mint a gyapjú, amely egy nagyon ősi alapanyag és sokrétűen lehet használni. Az első alkalommal még csak ismerkedünk az anyaggal, fontos érezni ugyanis, hogy a gyapjú hogyan működik, hogyan válik alkotássá a munkafolyamat során – ismertette Bánhidi Molnár Éva szakkörvezető. Hozzátette, legelőször a zsinórkészítést tanulják meg a foglalkozáson, ennek kapcsán ugyanis kiderül, hogy a gyapjú hogyan nemezelődik és mikortól válik a nemez gyakorlatilag eltéphetetlenül erős anyaggá.

Békéscsaba és a megyeszékhely városrészei tekintetében a Csabagyöngye Kulturális Központ a foglalkozások szervezője, a szakköröket a különböző közösségi házakban rendezik meg.

Galéria

 

– Elterjedt a híre a nemezkészítő szakkörnek, amelyre heten már jelentkeztek is, de bízunk a további létszámbővülésben. A találkozás, az ismerkedés, a közös alkotás formálja a közösségeket. Jellemző, hogy az ilyen és ehhez hasonló szakkörök részvevői között barátságok is alakulnak – emelte ki Pető Ibolya intézményvezető.

Mint mondta, a pandémia erőteljesen érezteti hatását, hiszen az egyébként évek óta jól működő közösségek tagjai is óvatosak, sokan maradnak távol az eseményektől.

– Ennek ellenére is nagy hangsúlyt fektettünk a meglévő közösségek erősítésére, idén ünnepeltük például a Stark Adolf Kertbarát Kör hatvanadik évfordulóját. Ezen kívül már második alkalommal rendezzük meg a "Jaminai világító ablakok" adventi eseményt, amely ugyan megmozgatja az "ablakvadászokat", de mindehhez nem kell részt venni egy nagyobb közösségi megmozdulásban – foglalta össze az intézményvezető.

A Jaminai Közösségi Ház nemezkészítő szakköre 20 alkalmon keresztül várja az érdeklődőket 2021. március 30-ig

További programok »

FEL