Nem túlzok, közel harminc túzok a Csanádi pusztákon

2016. december 4. 15:57 | Balázs Anett

Erősödik a Csanádi puszták túzokállománya

A megfelelő területkezelésnek és a védett területek által biztosított nyugodt élőhelyeknek köszönhetően évről-évre gyarapszik a túzokállomány a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A napokban elvégzett számlálás során 29 madarat találtunk a területen - tájékoztatta a Behir-t a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

A novemberi őszutó kiváló időszak arra, hogy pontos képet kapjunk a túzokpopuláció méretéről. Ilyenkor ugyanis jó eséllyel még valóban csak az itt élő egyedekkel találkozunk. Ekkor egyrészt még nem érkeznek meg a telelő példányok. Másrészt a takarást nyújtó vegetáció már eltűnik és mezőgazdasági gépek sem mozognak a határban. Ennek köszönhetően a túzokok is nyugodtabbak és számlálásuk is könnyebb - olvasható a közleményben.

A Csanádi pusztákon elvégzett külön (az országos túzokszinkronon felüli) számlálás célja az, hogy a szakemberek nyomon tudják követni, milyen eredménnyel járnak a területen elvégzett túzokvédelmi munkák. Az adatok azt mutatják, hogy lassan, de folyamatosan növekszik az állomány. A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai néhány évvel ezelőtt még csak 2-4 kakast láttak a tavaszi dürgések időszakában, idén viszont már tizenkettőt. Idén év közben két öreg kakas sajnos elpusztult, de bíznak benne, hogy ez nem jelent törést az állomány erősödésében.

A napokban elvégzett számlálás során két szakember a terület közepéről kiindulva, északi illetve déli irányba haladva mérte fel az állományt. Azért, hogy az átmozgásból származó hibákat elkerüljék. Ennek során összesen 10 kakast és 19 tyúkot találtak, ami igen jó eredménynek mondható. Pár nappal később a nemrégiben indult Life + projekt kapcsán a helyszínre látogató osztrák kollégák is megfigyelhették a csapatokat.

FEL