Nem okoz rákot a kávé

Nem a kávéval, hanem a hőfokkal van baj. 

Levette a rákkeltő anyagok listájáról a WHO a kávét, mivel nem találtak elég bizonyítékot. A nagyon forró italokat azért nem ajánlják.

Jó hírünk van a kávérajongók számára: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) levette a kávét a rákot okozó élelmiszerek listájáról, mivel a kutatók nem találtak elég bizonyítékot korábbi feltételezésükre. A kávé más egyéb forró italokkal azért került fel a rákkeltő anyagok listájára, mert jellemzően forrón, azaz kb. 65 fokosan fogyasztjuk. A hőmérséklet alapján kockázati tényezőt jelentő csoportba tartozik még a víz, a tea és minden más forrón fogyasztott ital, amelyek az IARC szerint növelik a nyelőcsőrák esélyét – írja az Origo

A lyoni szervezet több mint 1000 kutatási eredményt vizsgálva végül arra a következtetésre jutott, hogy a kávét fel lehet menteni a vádak alól, de a többi forró itallal kapcsolatban marad a figyelmeztetés. Mivel az IARC egyértelműen az italok hőmérsékletét jelölte meg problémaként, feltételezhetően nem kell lemondanunk kedvenc teánkról sem, legfeljebb érdemes kicsit tovább várni, mielőtt megisszuk, hogy jobban lehűljön.

Megosztás:

Címke: , ,