Nem meglepő! - A gazdálkodók fele kifejezetten rossznak ítéli az elmúlt évet

2023. június 26. 12:00 | behir.hu

A mezőgazdasági gazdálkodók 51 százaléka kifejezetten rossznak, további 19 százalék pedig az átlagosnál gyengébbnek ítélte gazdálkodási szempontból az elmúlt évet a rendkívüli aszály, a terménypiaci anomáliák és az inputanyagok drágulása miatt.

Az Agroinform mezőgazdasági portál több száz, többségében (77 százalék) 150 hektár alatt gazdálkodó válaszai alapján készült AgroFeeling 2023 felmérése szerint a válaszadók 30 százaléka értékelte kedvezően az évet a termelés eredményessége szempontjából.

– A gazdálkodásukat negatívan értékelők 6 százaléka tervez gyökeres változtatást és 19 százalék jelezte, hogy felhagy a gazdálkodással – közölték.

A megkérdezett gazdálkodók 87 százaléka jelezte, hogy működésük szempontjából a felvásárlási árak jelentik a legnagyobb kihívást. A kiszámíthatatlan időjárást tízből négy gazdálkodó, az új agrártámogatási rendszert 45 százalék jelölte meg kihívásként.

A gazdálkodók több mint egyharmada (35 százalék) számít adminisztrációs terheinek emelkedésére az Agrár-Ökológiai Program (AÖP) bevezetésével. Harminc százalék szerint az új rendszer inkább a nagyobb gazdálkodók számára kínál jó lehetőségeket és a gazdálkodók 21 százaléka még nem érti, hogy milyen előírásoknak kell megfelelnie. Az aggályok ellenére a válaszadók körülbelül háromnegyede jelezte azt, hogy részt fog venni az AÖP-ben - derül ki az elemzésből.

Forrás: Agroinform

 

További programok »

Gazdaság

Keddig lehet beadni az adóbevallást

Hétmilliárd forinttal többet ajánlottak fel az adózók a személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékából a mostani bevallásukban, mint tavaly, az eSZJA portálra belépők száma pedig meghaladta a 4 milliót - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, szombaton az MTI-vel.
2024. május 19. 08:12
FEL