Nem élt a Braille-szavazósablonnal, a feleségétől kapott segítséget

2022. április 3. 15:42 | Csiffáry Zsuzsanna

A látássérültek is leadhatták voksukat az országgyűlési választáson, akiknek arra is lehetőségük nyílt, hogy igénybe vegyék az általuk választott kísérő segítségét. A látássérült választópolgárok Braille-írással ellátott szavazósablont is igénybe vehettek a voksoláson annak érdekében, hogy önállóan adják le szavazatukat.

A Braille- írással ellátott sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár azt előzetesen igényelte március 25-én 16 óráig. A Nemzeti Választási Iroda összesítése szerint 250 választópolgár igényelt ilyen sablont. A Braille-szavazósablon olyan, kartonból készített tasak, amely a szavazólap szövegét tartalmazza, és azokon a helyeken, ahol a szavazólapon a szavazásra szolgáló körök vannak, ki van vágva. A szavazólapot a szavazatszámláló bizottság becsúsztatja a sablonba, oly módon, hogy a sablon kivágásai sorban illeszkedjenek a szavazólapon feltüntetett, a szavazat elhelyezésére szolgáló körökhöz.

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének elnöke, látássérültként a segítség mellett döntött. Ádász István feleségével érkezett a Kemény Gábor szakközépiskolába. Elmondta, hogy idén sem élt a Braille-írással ellátott szavazósablonnal. 

Természetesen teljesen megbízom a feleségemben, illetve a bizottság tagjai is ismernek, hogy látássérült vagyok és szükségem van az útmutatásra. Így a nejemmel tudtam szavazni, ami sokkal gyorsabb volt mint a braillel lett volna  – mondta Ádász István. 

Fontosnak tartom, hogy mindenki tegye le a voksát. Ez nemcsak jogunk, hanem valamilyen szinten kötelességünk is. Hiszen, ha eljövünk választani, hozzájárultunk egy kicsivel is ahhoz, hogy valamilyen formában valamerre forduljon az ország kereke –  tette hozzá a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének elnöke. 

 

 

 

 

 

 

 

További programok »

FEL