„Nem ciki kövéren futni, az nagyobb gáz, ha egész nap a kanapén ülsz”

2021. május 14. 16:28 | Such Tamás

Most már akarva akaratlanul futunk a nyárba. Ráadásul futni jó, mert az egyik legjobb nasizom-faragó. És persze, ha úgy vesszük, mindig futunk: a nő elől/után, a bunyóból kifele, az idővel, a léért stb… De mégis miért futunk? Miért futnak egyre többen?

 
1. Kinek, miért ugrik futócipő a talpára?

A békéscsabai Bíró Tamás labortechnikus térdcsontosodási problémája miatt hetedikes koráig fel volt mentve testnevelésből (ma meg majdnem úgy néz ki, mint Svarci).

„Az akkori tesitanárom biztatására kezdtem el nyolcadikban futni – meséli. – Ugyanis látta, hogy megnőttem, gyors is lettem, de technikátlan. Ő egy igazi sportpedagógus volt! Könyveket adott, illetve beszélgettünk a futásról, majd rávett, hogy induljak az iskolák közötti versenyen. És go.! Onnantól megszerettem ezt a mozgásformát!

 

Bíró Tamás egy macsekkal – Forrás: Bíró Tamás

A futó és a macska = futómacska – Forrás: Bíró Tamás

 

Fokozatos célokat kitűzve egyre szebb eredményeim lettek. Az alakformálás, zsírégetés, de a mentális hatások miatt is jó ez a sport: szabadon jár az agyam, ötletelek, verset írok. Igen, verset írok! Nem egy kis rímfaragó versikémet futás közben dobtam össze fejben.”

 

Rácz Bernadett bő három éve, 48 évesen egy porszívózás alkalmával rosszul lett, összerogyott, mentőt kellett hívni; a kórházban kiderült, hogy gerincsérve van.

Azt követően gerinctornázott, majd a személyi edzője megerősítette a hátát. Ahogy javult a kondíciója, kiderült, hogy szeret futni. Először egy-, három-, ötkilométeres távokat teljesített, majd 50 körül bevállalta a félmaratont. Sikerült neki!

 

Rácz Bernadett – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Dettike és Sándor – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

„Manapság nagyon sokan azért futnak – jegyzi meg –, mert a karantén alatt a termek bezártak. Továbbá elismerem azokat az embereket, akik túlsúlyosan is küzdenek. Mert egyáltalán nem ciki kövéren futni, az nagyobb szégyen, ha egész nap a kanapén ülsz.”

 

2. Sok futónak headset torlaszolja el a hallójáratát. A kérdés azonban az, hogy ez a parányi fülhallgató mennyire segíti az edzésüket?

„A jó, pörgős zene befolyásolja a futást és nagyon sok energiát von el az embertől – mondja Szigetiné Hrabovszki Éva testnevelő. – Lassú zenére nem lehet futni. Szerintem sokkal több örömhormon szabadul fel, ha a közvetlen környezetünkre figyelünk: a madárfüttyre, a köszönésekre, a közlekedésre, és az sem utolsó, ha halljuk a szembejövő futótárs hangján, hogy mennyire van elfáradva.”

 

A Szigeti család háromötöde – Fotó: behir.hu/Such Tamás

A Szigeti család háromötöde – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Vozár Attila elmondása szerint a napi robot után sokan úgy kapcsolják ki az agyukat, ha headsettel futnak. A csabai ultramaratonista kizárólag kijelölt pályákra ajánlja ezt a készüléket. Hangsúlyozza, a bicikli utakon sem biztonságos, mert nagyon gyorsan jönnek a kerékpárosok, és az emberek általában nem figyelnek egymásra.

„Velem is előfordult már – meséli –, hogy egy romániai erdőben futottam és egy vaddisznó megtámadott. Ha headsettel futok, nem hallom a mozgását. De így is fel kellett másznom egy fára, és csak akkor tudtam folytatni az utamat, miután elcsörtetett az a fenevad.”

 

Tóth Sándor és Vozár Attila – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Tóth Sándor (A Mester) és Vozár Attila – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

3. A hölgyeknek azonban óvatosan kell bánni a futással…

Lukács Csaba, a behir.hu tiszteletbeli testnevelője szerint nem biztos, hogy többen futnak, mint korábban, csak többen posztolnak.

„Az emberek extrovertáltabbá válnak az online térben. Ha egy társaságban elmondod, hogy ma 20 kilométert futottál, nincs nagy jelentősége, mivel ismernek. A Facebookon keresztül viszont ez sokkal több emberhez eljut. Kapsz egy csomó lelket simogató visszajelzést.”

Hozzáfűzi, nagyon sokan az úgynevezett ciklikus mozgásokat választják, és ezek közül a futás a legegyszerűbb, mert csak fölveszünk egy cipőt, és már el is lehet kezdeni. Nem beszélve arról, hogy pár percen belül boldogsághormonok szabadulnak fel bennünk, amely a lelki bajainkat orvosolja.

 

Lukács Csaba és Marcika – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Lukács Csaba és Marcika – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

„A hölgyeknek azonban óvatosan kell bánni a futással – húzza alá –, mert testalkatukból kifolyólag szélesebb a csípőjük, a combcsontjuk sokkal nagyobb szögben érkezik a térdhez és ez komoly csípőkopást vagy térd problémákat is jelenthet. Ráadásul sokan betonon kezdenek futni.”

***

Mottó: Nem mi híztunk a karantén alatt, hanem csak a ruháink mentek össze.

További programok »

FEL