Nem a zsidóság, hanem a magyar nép és a magyar polgárság tragédiája a holokauszt

2016. június 26. 16:10 | Varga Diána

Ma 72 éve, hogy felszámolták a békéscsabai gettót és 3200 zsidót deportáltak. Közülük 2200-an békéscsabaiak voltak. Emlékműavatással emlékeztek.

Több évtizedes álom valósult meg azzal, hogy elkészült a megye zsidó mártírjainak emlékműve - fogalmazott az avatón Moskovits Sándor. A Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke azt mondta: Auschwitz kettétörte a történelmet; olyan kevés zsidó maradt Békés megyében, hogy emlékhely nélkül elfelejtené az áldozatokat az utókor. Dr. Goldmann György, a Békés Megyei Zsidóságért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint példátlan megyei összefogással jött létre az emlékhely, amely még nem teljes, és soha nem is lesz az, de a következő években további nevek kerülhetnek a falra.

Vantara Gyula országgyűlési képviselő arról beszélt: a térség egyedülálló emlékműve valósult meg. Hozzátette: javasolta, hogy a következő tanévben az összes békéscsabai felsőtagozatos diák látogasson el történelemórán az emlékműhöz.

600 ezer magyarországi zsidót kergetett halálba az oktalan gyűlölet - fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója. Nem a zsidóság, hanem a magyar nép és a magyar polgárság tragédiája a holokauszt - tette hozzá Kunos Péter, aki arra is emlékeztetett: a megye gazdasági fellendülése a 19. században nagyban kötődik a zsidó iparosokhoz, ám az 1930-as évek antiszemia hangulata Magyarorságot is elérte. Zsidó-kérdés a szocializmusban nem volt, csak a rendszerváltás hozott szemléletváltást. 

Nagy Bercel a Miniszterelnökség képviseletében arról beszélt: a XXI. században élőknek kell választ adniuk a XX. század világégéseire, a holokausztra, a gulágra.

Az emlékművet idén kezdték építeni, a kezdetekről ide kattintva olvashat, az ehhez szükséges összeget 14 Békés megyei település adta össze. A 90 méter hosszú emlékfal a Széchenyi-ligetben, a katolikus és a zsidó temető között kapott helyet, amelyhez menóra kapun keresztül juthatnak el az emlékezők. A fal egy része klinker téglákból épült. Ebbe kerültek a kézzel vésett gránitlapok, melyek közel 2950 áldozat nevét őrzik .

További programok »

FEL