Nehéz évet zárt az agrárium Békés megyében is

2022. december 6. 15:17 | Vincze Attila

Évértékelővel egybekötött ünnepségen adott át helymeghatározó készülékeket a megyében működő négy agrárszakképző iskolának a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága kedden. A kamara békéscsabai székházában tartott rendezvényen természetesen szó esett a megye idei évi mezőgazdasági teljesítményéről is.

Kozsuch Kornél, a NAK Békés Megyei Igazgatóságának elnöke bevezetőjében elmondta, hogy a rendkívül aszályos év a kamara életében is komoly nehézségeket okozott, hiszen a gazdálkodók számos gondját kellett megoldani. Mint fogalmazott, a falugazdászok már a tavaszi időszakban a területalapú támogatások beadásánál nagy segítségükre tudtak lenni a gazdáknak, Békés megyében 8500 körüli támogatási kérelmet adtak be mintegy 159 ezer hektár területen, év végére pedig sokan kaphattak részkifizetést és előleget.

A kamara megyei elnöke beszámolt a forró és aszályos nyárról, melynek következtében a haszonnövények nagyon gyenge termést produkáltak. Emellett az állattenyésztők takarmányozási problémáival is meg kellett küzdeni, amely szintén nagy feladatot rótt a falugazdászokra. 

– Békés megyében, az Alföld közepén indult ez az aszályos probléma, sajnos itt a megyében 55 ezer hektárt kellett lezúznunk magtermés nélkül a kukoricákból, ez jelentős kiesést okozott a gazdatársaknak, nagyon reméljük, hogy jövő évben sokkal jobb terméssel tudnak tovább gazdálkodni és fenn tudnak maradni – hangsúlyozta.

 

 

Az eseményen elhangzott, hogy az év folyamán a kamara megyei igazgatósága folyamatosan együttműködött az agrárszakképző iskolákkal, azért hogy a jövő generációja az agráriumban megtalálja számítását és itt dolgozva a későbbiekben is folytassa tevékenységét. A kamara ezúttal Mikulás nap alkalmából négy megyei agrárszakképző iskola számára ajándékozott egy-egy gps alapú helymeghatározó készüléket. Az egyik ilyen berendezést a gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakközép iskola és Kollégium igazgatója vehette át. 

 

 

– Nálunk 530 gyermek tanul, zömében Békés megyeiek és nem mindegy, amikor elhagyják az iskolapadot és kilépnek a nagybetűs életbe, milyen tudással és ismeretekkel történik ez. Fontos, hogy már az első évtől megtapasztalják ennek az eszköznek a használatát, amelyet használnmi is fogunk, hiszen tangazdasággal, földekkel rendelkezünk – osztotta meg gondolatait Davidovics László.

A rendezvény zárásaként a négy agráriskola tanulói Mikulás alkalmából egy-egy ajándékcsomagot vehettek át a kamara megyei elnökétől.

További programok »

Gazdaság

360 pályázat érkezett a Gabonáink Gyermekszemmel című felhívásra

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei igazgatósága idén is rajzpályázatot hirdetett “Gabonáink Gyermekszemmel” címmel. A felhívásra ezúttal rekordszámú, 360 alkotást küldtek be az óvodástól a középiskolás korosztályig a vármegye különböző településeiről. A rajzverseny eredményhirdetését pénteken délelőtt rendezték meg a Csabagyöngye Kulturális Központban.
2024. június 14. 14:24
FEL