Negyven vevőt csapott be az árus

Két és fél millió forint kárt okozott egy interneten áruló férfi. Nem létező termékeket kínált.

Negyven rendbeli csalás miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség azzal a 28 éves bajai férfival szemben, aki nem létező termékeket értékesített az interneten – tudtuk meg Dr. Veress Gabriella címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyésztől.

A vádirati tényállás szerint a büntetett előéletű vádlott 2014. március 6-tól 2015. augusztus 17-ig különböző internetes portálokon tett közzé műszaki cikkeket, főként mobiltelefonokat, hogy cserélné vagy eladná azokat. 2015 nyarán mezőgazdasági termékeket, leginkább kajszi- vagy sárgabarackot kínált eladásra. A hirdetésekre válaszoló sértettekkel felvette a kapcsolatot, megállapodott velük, a sértettek átutalták a pénzt a vádlott által megadott bankszámlaszámokra, illetve egyes műszaki cikkeket is elküldtek a vádlott lakcímére, amennyiben cserében állapodtak meg. A vádlott a könnyű pénzszerzés lehetőségét látva adta fel a hirdetéseket, már a hirdetés közzétételekor sem volt szándékában, hogy az abban foglaltakat teljesítse, a hirdetett műszaki cikkekkel és mezőgazdasági termékekkel valójában nem rendelkezett, így rendszeres haszonszerzésre törekedve jogtalan haszonszerzés végett ejtette tévedésbe a vele kapcsolatban lévő sértetteket. Volt, akitől tízezer, de olyan is akadt, akitől 167.000 forintot kapott. Öszességében közel 2,5 millió forint kárt okozott, amely nem térült meg.

Az Orosházi Járási Ügyészség a férfit 18 rendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és 22 rendbeli szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás vétségével vádolja. A járási ügyészség a vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, amely a halmazati büntetésre tekintettel 4 év 6 hónapig terjedhet. A nyomozás során több sértett kérte kárának a megtérítését, az ügyészség ezen polgári jogi igényeket alaposnak találta, és azok érdemi elbírálását indítványozta. Az eljárás az Orosházi Járásbíróság előtt folytatódik.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,