Négyes kecskegidaikrek születtek Mezőgyánban

2016. május 24. 15:04 | Laczkó Viktória

Négyes kecskegidaikrek születettek Mezőgyánban egy hónappal ezelőtt a Bodó családnál. Gyurci, Konrád, Béci és Noémi születése igazi ritkaságnak számít, ugyanis a kecskék elvétve ellenek háromnál több utódot.

Tíz éve fordult elő legutóbb, hogy az egyik kecske négyet ellett a háznál, akkor azonban a gidák csak két napot éltek. A mostaniak viszont életerősek és szépen fejlődnek. Közülük egyedül Gyurcinak lesz szarva, ezért ő az öklelő mozdulatokat már most gyakorolja. A tulajdonos elmondta: egy napig kellett csupán dajkálni őket, már nincs velük probléma. Bodó Mónika hozzátette: az anyjuk, Réka, már tavaly is az átlagosnál több kecsét ellett, akkor három egyeddel bővült a család állatfarmja. A kecskéknél általában fél óra alatt végbemegy az ellés, ezúttal viszont öt órát vajúdott az anya, sok külső segítségre volt szüksége. „Nagyon nagy szerencsénk volt, mert mind a négy életképesen jött a világra, azóta is rendkívül jól fejlődnek. A Gyurci a születésekor is ő volt a legnagyobb, jobban gyarapszik, de a többi is hálistennek nagyon szépen fejlődik és egészségesek, koruknak megfelelően.” - nyilatkozott Bodó Mónika. 

A szakemberek szerint a kecskéknél az átlagos szaporulat 1-2, ritkán esetleg 3 gida, de a négyes ikerellés tényleg szenzációnak számít. Dr. Bakos Pál, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály megyei hatósági állatorvosva így nyilatkozott: „Elmondhatom azt, hogy Békés megyében az elmúlt 10-15 évet tekintve nincs tudomásunk négyes kecskeiker elléséről. Általában a statisztika azt mondja, hogy ezer ellésre jut egy négyes ikerellés. Ez különlegesen érdekes dolognak számít.” A szakember hozzátette: az utódokból kiválasztott női egyednél az ikerellés megjelenésének valószínűsége 40 százalékos. Tehát a Bodó-család a jövőben is számíthat hasonló szenzációra. 

További programok »

FEL